Sreda, 08.02.2006.

11:10

Konkurs za karikature o holokaustu

Najprodavaniji dnevnik u Iranu raspisao je konkurs za 12 najboljih karikatura o Holokasutu.

Izvor: B92, Beta

Default images

Farid Mortazavi, grafički urednik lista Hamšari, koji je raspisao konkurs, kaže da da su zapadni listovi objavili karikature koje su svetogrđe pod izgovorom slobode medija. "Zbog toga želimo da vidimo da li će na isti način tretirati karikature o Holokaustu", kaže Mortazavi, prenosi zagrebački Nacional.

Zlatnicima će biti nagrađeno 12 najboljih karikatura, isto onoliko koliko je objavljeno u Jilands postu, a što je bio povod za proteste širom sveta.

Predsednik Irana nedavno je izjavio da je Holokaust mit.

Oko 300 Palestinaca u međuvremenu je napalo zgradu međunarodne posmatračke misije u Hebronu, na Zapadnoj obali, protestujući zbog karikatura Muhameda. Napadači su danas zgradu gađali kamenjem i pokušali da je zapale. Misiju, tampon-zona između izraelskih naseljenika i Palestinaca u gradu, pre nedelju dana je napustilo 11 državljana Danske, zemlje čiji je list prvi objavio sporne karikature.

Sarajevo: Zapaljena i hrvatska zastava

Posle muslimanskih zemalja širom Azije, protesti zbog spornih karikatura održani su i u Sarajevu. Oko hiljadu gradjana BiH protestvovalo je ispred ambasada Norveške, Danske i Francuske, tom prilikom zapalivši zastave tih država, ali i zastavu Hrvatske zbog objavljivanja sporne karikature na naslovnoj strani hrvatskog nedeljnika "Nacional", koji se danas nije pojavio na trafikama u Sarajevu.
Iako je poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić bio protiv demonstracija, ispred Danske ambasade u Sarajevu okupilo se oko hiljadu ljudi.

Beogradski imam Mohamed Jusufspahić,  kaže da opravdava nervozu muslimana širom sveta zbog uvredljivih karikatura, ali da on nikako ne podržava nasilje, već misli da bi naftni embargo prema nekim zapadnim zemljama imao smisla. "Priča se da su u tim demonstracijama prvenstveno radikalni muslimani, ja ih ne bi nazvao tako. Postoje muslimani koji su nervozni, sada sam i ja vrlo nervozan zbog ovoga što se dešava. Bez ubijanja, paljenja, već po džepu, onda će rezultati doći brzo. To je ono što zapad najbolje razume, ekonomski embargo ima smisla, ekonomija naftna prvenstveno, po mom shvatanju, jeste epicentar ukupnih svetskih dešavanja", kaže beogradski imam.

"Smiriti napetost zbog karikatura"

Evropska unija želi smanjenje tenzija posle objavljivanja karikatura o proroku Muhamedu. Predsedavajuća EU Austrija pozvala je predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu da s članicama Organizacije islamske konferencije razmotri mogućnosti da ta organizacija doprinese smanjenju tenzija nastalih po objavljivanju karikatura u nekim evropskim medijima. "U ovoj situaciji, međunarodni konsezus protiv nasilja potrebniji je nego ikad, pa je važno da umerene snage na svim stranama uspostave dijalog", ocenila je ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik.

Novinar Ejub Štitkovac kaže za B92 da izgleda da su predstavnici islama u Srbiji čekali na razvoj situacije u svetu da bi izašli sa svojim rekacijama na čitav slučaj. "Za sada je reagovala jedino islamska zajednica u Vojvodini, koja je preporučila vernicima da ne kupuju proizvode iz Danske, što je čin solidarnosti s muslimanima u arapskom svetu. U islamskoj zajednici Sandžaka su mi rekli da ne predviđaju nikakve proteste ili slične mere i da je način protesta u muslimanskom svetu kontraproduktivan za muslimane jer to daje argument onim akoji govore, bez argumenata, da je islam teroristička religija. Demonstracije nisu predviđene ni u Beogradu, pa je moj utisak da se reaguje uglavnom racionalno, što je veoma pametno i dobro za ovu sredinu", kaže on.

"Mislim da su se u međuvremenu svi 'izduvali', čak i oni koji su protestovali, moram da kažem na način nepriličan islamu, pa je čak reagovala i Islamska konferencija, koja je navela da proteste u nekim zemljama nisu organizovali autentični predstavnici islamske zajednice tih zemalja. Glavni muftija Libana se tako ogradio od rušilačkih akcija i pozvao na smirivanje, to jest osnovna načela islama", kaže Štitkovac.

Hrvatska: Sabor osudio objavljivanje karikatura

Predsednik Sabora Hrvatske Vladimir Šeks osudio je danas, u ime Parlamenta, objavljivanje karikatura Muhameda u nedeljniku Nacional, ocenjujući da je reč o nerazumnom činu kojim se vređaju verski i nacionalni osećaji muslimana. "Kao što su to učinili vlada i predsednik države, u ime Sabora izražavam žaljenje, osudu, prekor i izvinjenje zbog tog čina", rekao je Šeks na početku današnje sednice Parlamenta.

Vlasnik Nacionala Ivo Pukanić izjavio je da je odlučio da objavi karikature na naslovnoj strani da bi ljudi znali kakve su to karikature. "Ne prihvatam nikakav ekstremizam i ne sme se popustiti pod pritiskom onih koji posežu za nasiljem tvrdeći da su im povređena verska osećanja", rekao je Pukanić i dodao da nije tražio zaštitu od policije, iako su hrvatski mediji danas preneli da je libanski imam Ibrahim al Sahem bacio versku kletvu na njega zbog objavljivanja karikatura.

Objavljivanje karikatura juče su osudili Vlada, predsednik zemlje Stjepan Mesić, predstavnici islamske i hrišćanske crkve u Hrvatskoj, Hrvatsko novinarsko društvo i mnogi intelektualci i pripadnici nevladinih udruženja. Hrvatska naftna kompanija INA saopštila je da je zabrinuta za između 5.000 i 6.000 svojih radnika koji rade u zemljama Bliskog istoka i preporučila pojačan oprez i uzdržanost od reakcija na eventualne provokacije.

Dve žrtve na demonstracijama u Avganistanu

Dve osobe su poginule, a 14 ih je povređeno u Kalatu, gradu na jugu Avganistana, na protestima zbog karikatura proroka Muhameda. Demonstranti su poginuli kada je policija pucala na njih kako bi zaustavila na stotine građana u Kalatu koji su krenuli ka vojnoj bazi SAD.

Šef policije Abdul Bari rekao je da je policija u početku pucala u vazduh, ali da je onda bila primorana da puca u gomilu. Demonstranti su se razbežali ali su iskoristili druge puteve da bi došli do spoljnog zida baze i tamo zapalili tankove s gorivom. Američki vojnici ispalili su više hitaca upozorenja u vazduh, prenosi Beta.

Poljska: Karikature pred poslanicima

Poljski dnevnik Žečposolita moraće da pred Donjim domom Parlamenta odgovara o tome zašto je odlučio da, kao jedini medij u Poljskoj, prenese dve od 12 kontroverznih karikatura Muhameda. Karikaturama će se sutra na vanrednom sastanku pozabaviti parlamentarni Odbor za specijalne službe, koji želi da sasluša i glavnog i odgovornog urednika lista Gžegoža Gaudena.

Predsednik Odbora Roman Gjertih, lider nacionalističke Lige poljskih porodica, najavio je da želi da istraži zašto predstavnici Vlade, koji su unapred znali da će list objaviti karikature, pošto država u tom listu ima vlasnički udeo od 49 odsto, nisu reagovali. Da je Vlada bila unapred obaveštena objavio je ministar odbrane Radoslav Šikorski, koji je pred objavljivanje upozorio poljski kontingent u Iraku da pojača mere bezbednosti.

Širak osudio objavljivanje karikatura

Francuski predsednik Žak Širak osudio je danas, posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda, "očigledne provokacije koje mogu opasno da rasplamsaju strasti".

"Sve što može da povredi osećanja drugog, naročito verska, treba da se izbegne. Sloboda izražavanja treba da se ispoljava uz osećaj odgovornosti", kazao je Širak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

15 h

Podeli: