Ponedeljak, 06.04.2015.

20:37

NS: Da pamtimo opsadu Sarajeva

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra obeležili su uličnom akcijom u Novom Sadu 23. godišnjicu od početka opsade Sarajeva u ratu 1992-95. godine.

Izvor: Beta

Default images

Aktivisti su u centru grada delili novine "Glas Sarajeva", čime su Novosađane podsetili na taj dan.

Novine posebno štampane za ovu akciju, sadrže pojedinosti o četvorogodišnjoj opsadi Sarajeva i o tome kako su njegovi građani uspeli da prežive.

Vojvođanski građanski centar je ukazao da je tokom opsade poginulo više od 11.000 građana Sarajeva, od čega 1.601 dete.

"Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi", naveo je VCV u saopštenju.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih u istoriji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada do sada - trajala je 44 meseca, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine.

Ukupno je ispaljeno 50.000 tona artiljerijskih projektila na grad, na čije su žitelje svakodnevno pucali snajperisti.

Tokom opsade Sarajevo je bilo gotovo sasvim odsečeno od spoljnog sveta, uglavnom sve vreme bez struje i vode iz vodovoda. Doturanje goriva, hrane i lekova tajnim, nesigurnim putevima, bilo je oskudno, povremeno i nepouzdano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: