Petak, 01.08.2014.

09:00

Ebola plaši i SAD, test vakcine

Američko Ministarstvo zdravlja naložilo je svojim državljanima da ne putuju u tri afričke zemlje gde vlada epidemija ebole.

Izvor: Tanjug

Default images

Istovremeno, mediji javljaju da će Amerikanci započeti testiranja vakcine protiv ebole na ljudma, "nakon uspeha na radu sa primatima".

Amerikancima se ne preporučuje da putuju u Gvineju, Liberiju i Sijera Leone, gde je od januara ove godine umrlo više od 700 osoba od veoma zaraznog i smrtonosnog virusa ebole.

Predstavnik ministarstva Tom Friden izjavio je da se ebola širi u tim zemljama zapadne Afrike i da je taj virus "strašan i nemilosrdan".

SAD su slično upozorenje izdale 2003. godine kada je vladala epidemija SARS-a (atipične upale pluća) u Aziji. Medjutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije sada izdala takvo upozorenje za zemlje pogodjene ebolom.

SAD su uputile oko 50 svojih stručnjaka u Afriku za pomoć obolelim i planiraju da upute još toliko narednih dana. Dva američka lekara su se razbolela od ebole u Liberiji.

Velika Britanija je takođe izrazila zabrinutost zbog mogućeg širenja zaraze i zbog toga je organizovan sastanak kriznog štaba "Kobra".

Ipak, belgijski naučnik, koji je sa saradnicima otkrio ebolu 1976. godine, Peter Piot isključio je mogućnost o eventualnom širenju epidemije tog opasnog virusa van Afrike.

Piot je podsetio da se zaraza širi u neposrednom kontaktu sa inficiranom osobom.

Liberija je pre tri dana zatvorila sve svoje granice i uvela stroge sanitarne mere na glavnim tačkama ulaska u zemlju, dok je u Sijera Leoneu uvedene vanredno stanje.

I Nigerija je prošle nedelje uvela pojačane mere granične kontrole posle potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

CDC preuzima zaraženog Amerikanca

Humanitarni radnik iz SAD, koji se inficirao virusom ebole tokom rada u zapadnoj Africi, biće prebačen narednih dana u Univerzitetsku bolnicu Emori u Atlanti, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Radnik, čije ime nije saopšteno, biće smešten u paviljon sa najvećim stepenom bezbednosti, saopštio je juče CDC, koji je osposobio tu bolničku jedinicu.

Portparolka CDC-a Barbara Rejnolds izjavila je da će prebačaj radnika biri organizovan u saradnji sa Stejt departmentom.

Ona je rekla da Centar nema podatke o tome da je pacijent zaražen ebolom ikada lečen u SAD, ali se zna da je pet pacijenata obolelih od sličnih virusa hemoragične groznice poput ebole u prošlosti ušlo u zemlju.

Mediji su ranije preneli da su se dva državljana SAD u zapadnoj Africi zarazila virusom - doktor i žena koja je radila za jednu humanitarnu organizaciju.

Oboje su pomagali obolelima u Liberiji.

CNN i ABC su preneli da su to dvoje zaraženih već prebačeni na lečenje u Ameriku, ali agencija Rojters navodi da nije mogla da dobije potvrdu takve informacije. Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije ebole u januaru ove godine u nekoliko država zapadne Afrike, umrlo je više od 700 osoba a zaraženo je najmanje 1.200.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: