Utorak, 01.05.2012.

00:53

FR:Oskrnavljeni muslimanski grobovi

Grobovi nekoliko muslimanskih vojnika oskrnavljeni su tokom vikenda na groblju na jugoistoku Francuske, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Default images

Francuski predsednik Nikola Sarkozi nazvao je taj čin "bacanjem ljage" na istoriju te zemlje.

Agencija AP podseća da Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi - najmanje pet miliona - i vodi stalnu bitku protiv islamofobije.

Debatu vezanu za integraciju muslimana u francusko društvo nedavno je ponovo pokrenulo ubistvo vojnika i jevrejske dece, koje je izvršio mladić iz Francuske alžirskog porekla.

Ova debata igra značajnu ulogu u kampanji za predsedničke izbore, na kojima je kandidatkinja desnice Marin Lepen u prvom krugu osvojila gotovo petinu glasova.

Skrnavljenje grobova osudilo je i Francusko muslimansko veće, nazvavši ga "kukavičkim činom". Kako su objavili lokalni mediji, na nadgrobnim spomenicima bile su ispisane rasističke parole.

Sarkozi je u saopštenju naveo da je tim činom naneta teška ljaga francuskoj istoriji i da grobovi pripadaju francuskim vojnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: