Policajac Vilson: Isto bih uradio

Zvaničnici države Misuri naredili da se u Ferguson pošalje još trupa Nacionalne garde. Policajac Vilson u prvom obraćanju: Savest mi je čista, isto bih uradio.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

02:51

Default images

Državni guverner Džej Nikson je rekao da će 2.200 pripadnika Nacionalne garde biti raspoređeno u i oko predgrađa Sent Luisa, prenosi Bi-bi-si (BBC(.

U međuvremenu, policajac zbog kog su i izbili nemiri, jer je u avgustu, sa 12 metaka ubio osamnaestogodišnjeg Afroamerikanca Brauna, izjavio je, u svom prvom obraćanju javnosti, da je njegova savest čista.

Daren Vilson je za Ej-bi-si njuz (ABCnews) rekao da mu je žao zbog izgubljenog života, ali da je on samo radio svoj posao. On je dodao da ima čistu savest kada je u pitanju ta akcija i da ne bi drugačije postupio ni sada. Policajac je rekao da je on uradio ono za šta je obučen. Vilson tvrdi da je Braun upao u njegova kola i zgrabio njegovu pušku, i da je morao da puca jer je bio uplašen za svoj život.

Policajac je dao izjavu samo dan nakon što je porota odlučila da ga ne optuži za ovaj zločin. Ipak, kako javlja Ej-bi-si, ovo nije kraj slučaja, jer Vilson može da bude suočen sa federalnim krrivičnim tužbama.

Međutim, odluka porote je izazvala gnev i haos na ulicama Fergusona, Protest se proširio brzo na mnoge druge velike gradove u SAD - Njujork, Vašington, Los Anđeles, Čikago, ali tamo nije bilo većih nereda.

Demonstranti u Sent Luisu su rušili i razbijali sve pred sobom. Pričinjena je velika materijalna šteta. Više od 80 ljudi je uhapšeno u celoj oblasti Sent Luisa, od kojih 61 osoba u Fergusonu, uglavnom zbog prekršaja i pljačke, javlja Ej-bi-si.

Predsednik Obama je izjavio da je razočaran i uznemiren zbog nasilja na američkim ulicama.

Advokati porodice Majkla Brauna osudili su kao nepravedan sudski proces u kojem nije podignuta optužnica protiv policajca Darena Vilsona.

Visoki komesar UN za ljudska prava princ Zeid Rad al Husein kazao je da je duboko zabrinut zbog velikog broja mladih Afroamerikanaca koji su stradali u sukobu s policijom u SAD.

Incidenti su pokazali su da jaz između većine belaca i Afroamerikanaca i dalje postoji, smatraju sagovornici B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: