Libija: Zapaljeni tankeri s naftom

Libijska traži međunarodnu pomoć u gašenju nekoliko tankera s naftom, koji su se zapalili u toku borbi dve paravojne formacije. Preti opasnost od širenja požara

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

09:35

Default images

Libijska vlada je danas zatražila međunarodnu pomoć u gašenju požara na nekoliko tankera sa naftom, koji su se zapalili u toku borbi između dve rivalske pobunjeničke grupe za kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju.

U saopštenju objavljenom na svom Internet sajtu, privremena libijska vlada je istakla da su borbe dve grupe pobunjenika prouzrokovale veliki požar, koji bi mogao da izazove "humanitarnu i ekološku katastrofu", prenela je agencija AP. Vatrogasci danas nisu uspeli da ugase veliki požar u skladištu nafte i naftnih derivata koje se nalazi u predgrađu Tripolija, pa postoji bojazan da bi ogromna vatrena stihija mogla opustošiti šire područje.

Vlasti su požurile da evukišu ljude koji žive duž puta koji vodi do aerodroma, gde se suparničke paravojne formacije međusobno bore već dve nedelje.

Sukobi za kontrolu nad aerodromom su započeli pre dve nedelje kad je islamistička pobunjenička grupa iz grada Misrata na zapadu zemlje iznenada izvršila napad na aerodrom, koji je do tada kontrolisala rivalska grupa pobunjenika iz grada Zintana, takođe na zapadu Libije. U tim sukobima je dosad poginulo više desetina ljudi.

Skladište, koje je od libijske prestonice udaljeno oko 10 kilometara, zapalilo se juče kada su na njega pale rakete koji su ispalile zaraćene strane koje se bore za kontrolu nad aerodromom, navodi AFP.

Skladište, koje sadrži šest miliona litara nafte, uporno gori, a vlasti strahuju da bi se požar mogao proširiti na rezervoar prirodnog gasa u istoj fabrici kojom rukovodi Nacionalna naftna korporacija i sadrži 90 miliona litara gasa.

"Preti rizik od ogromne eksplozije koja bi mogla izazvati štetu u prečniku od tri do pet kilometara. Vatrogasci su satima pokušavali da ugase požar, ali bez uspeha. Njihove rezerve vode su na kraju potrošene i morali su da odu", izjavio je portparol Muhamed al-Hrari.

On je rekao da je jedina opcija koja je ostala "inervencija iz vazduha" pošto je vlada saopštila da je nekoliko zemalja ponudilo svoje avione za gašenje požara.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja, u sukobima na ovom području poginulo je 97, a ranjeno više od 400 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: