Duma kritikuje izborni zakon SAD

Državna duma Rusije preporučila je Centralnom izbornom komitetu SAD da proveri da li američko izborno zakonodavstvo odgovara međunarodnim normama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

21:33

Default images

Nacrt preporuka koje su rezultat diskusija deputata sadrži, između ostalog, konstataciju da treba posvetiti veću pažnju postojanju institutucije međunarodnih posmatrača na izborima, obezbeđenju prava pojedinih kategorija birača, kao i organizovanju njihovog registrovanja.

U dokumentu sa zvučnim nazivom "O problemima poštovanja ljudskih prava u SAD" preporučuje se Sjedinjenim Državama da uvedu moratorijum na smrtnu kaznu, a sve slučajeve zatvorenika Gvantanama da predaju civilnim sudovima, pri čemu sam zatvor, kako se ističe, treba zatvoriti.

Deputati su pozvali SAD da pooštre kazne za ispoljavanje rasizma, rasne i reglizione diskriminacije i ksenofobije.

"Pretendovanje SAD na ulogu apsolutnog lidera u sferi ljudskih prava je neodrživo i nije potvrđeno praktičnim realnostima", rekao je zakonodavcima izaslanik Ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava Konstantin Dolgov.

Na saslušanju u Dumi pročitana je i prezentacija Ministarstva spoljnih poslova, u kojoj je, između ostalog, navedeno da ruske vlasti "moraju da se brane od politike koju sprovode SAD koristeći koncept prava kao instrument pritiska i kao osnovu za mešanje u unutrašnjih poslove suverenih vlada".

Na parlamentarnom pretresu zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov dao je definiciju "političkih zatvorenika" primenjeno na američke prilike, a to su, po njemu, ljudi koji bez konkretnih optužbi sede u američkim zatvorima, uključujući i vojne.

Ranije je MSP Rusije kritikovao sistem izbora u SAD i situaciju sa poštovanjem ljudskih prava u toj zemlji, a u prvom izveštaju, objavljenom u decembru, ukazivano je na manjkavosti američkog zakonodavstva.

Izveštaj ruskog ministarstva bio je odgovor na godišnje izveštaje američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu, u kojima se redovno kritikuje Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: