"NATO ne smanjuje trupe na Kosovu"

NATO neće smanjivati broj trupa na Kosovu zbog tenzija na severu, glavna je poruka generalnog sekretara Alijanse Andersa Foga Rasmusena.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

20:44

Default images

Generalni sekretar NATO saveza je na čelu Vojnog komiteta NATO-a danas bio u jednodnevnoj poseti Kosovu.

Na kraju posete, tokom koje su visoki zvaničnici posetili i sever Kosova, Rasmusen je pored bezbednosne situacije na Kosovu komentarisao i najnovija zbivanja u Srbiji.

“Dok bezbednosna situacija na severu ne bude stabilna, kao što to nije, mi moramo održavati trenutni broj trupa. Nama je potreban nivo trupa od 5 do 6.000 vojnika. Za sada smo odložili bilo kakvu odluku o daljem smanjivanju broja KFOR-ovih trupa na Kosovu,“ rekao je Rasmunsen.

Generalni sekretar NATO saveza je rekao da Alijansa ocenjuje da nema vojnog rešenja za sever Kosova.

“Nama je potreban politički proces, proces koji će dovesti do pune integracije severnog dela Kosova u kosovsko društvo. To podrazumeva zalaganje Beograda, ali i političku hrabrost i doslednost političkih zvaničnika u Prištini,” rekao je on.

Rasmusen je komentarisao i očekivanja međunarodne zajednice od novog rukovodstva u Beogradu.

“Ja im savetujem da pokažu proevropski pristup. Moje čvrsto uverenje je da budućnost Srbije leži unutar evro-atlantskih integracija, i preduzimanju pozitivnih koraka ka budućem članstvu u EU. Da bi se postigao taj cilj veoma je važno da se novo rukovodstvo angažuje kroz pozitivnu i konstruktivnu regionalnu saradnju. Nadam se da će novo rukovodstvo u Srbiji obezbediti jedan takav pozitivan i proevropski pristup,” rekao je generalni sekretar NATO-a.

Tokom susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, najvišem političkom rukovodstvu NATO saveza predočen je službeni zahtev da Kosovo ubuduće učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama.

U saopštenju sa ovog sastanka iz kabineta kosovskog premijera kaže se da je Tači predložio da pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga, kao i kosovske policije, učestvuju u mirovnim misijama koje budu vodile NATO i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: