Lek na komad ili odloženo plaćanje

Zbog nemaštine pacijenti prinuđeni da u apotekama traže i pola kutije medikamenta. Neki koriste i odloženo plaćanje na nekoliko meseci, piše "Politika".

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

22:12

Default images

Praksa da se lekovi prodaju na komad ili tablu zaživela je u Srbiji. Većina građana nema novca da kupi cele kutije medikamenata.

Apotekari kažu da su za ovakav vid kupovine tableta najviše zainteresovani penzioneri, ali i radno aktivno stanovništvo koje zbog malih plata ne može da priušti nabavku lekova na standardan način.

U Apotekarskoj ustanovi u Čačku kažu da već pet godina posluju na ovaj način, kao i da im dolazi sve više građana koji žele da kupe recimo 10 tableta, pola kutije ili kutiju i po medikamenata.

Najvažniji razlog tražnje lekova na komad, smatra Marija Ristić, iz apoteke „Viva” iz Niša, jeste taj što su građani znatno osiromašeni.

"Često dođu i kažu da trenutno nisu u mogućnosti da kupe celu kutiju. I ono što ranije nismo prodavali na komad, sada prodajemo. Najviše se traže lekovi za holesterol i trigliceride, analgetici za glavu, tablete protiv stomačnih tegoba, probiotici za regulisanje crevne flore, kapsule za jačanje imuniteta, vitamini Be kompleksa... Građani mogu da plate i čekovima, na 150 dana odloženog plaćanja", istakla je Ristićeva.

Prodaja medikamenata na komad prisutna je i u pojedinim apotekama u Beogradu, ali većina farmaceuta nije želela da govori o ovom novom fenomenu.

Vukica Stevanović, iz Udruženja „Farmaceutsko jezgro”, kaže da je uobičajena praksa da se medikamenti izdaju na tablu, recimo dva blistera sa 15 tableta, ali da farmaceuti odbijaju da iseku tablu i tako prodaju lekove.

"Zahtevi postoje, neke apoteke izlaze u susret željama, neke ne. Farmaceuti su u problemu, jer nisu sigurni da će se prodati ostatak table, ako nekome prodaju deo", istakla je Stevanovićeva.

Neke apoteke nude građanima i kućnu dostavu u roku od 24 sata od trenutka porudžbine za kupovinu veću od 5.000 dinara, a neke imaju razrađen sistem narudžbine i onih medikamenata koji nisu registrovani u Srbiji.

Pojedini apotekari objašnjavaju da jedino na taj način mogu da opstanu, jer je znatno smanjena kupovna moć građana.

Dragana Grahovac, iz beogradske apoteke „DAD plato”, naglašava da oni najčešće na komad izdaju lekove u kesicama protiv prehlada, recimo „ferveks” ili „koldreks”, tablete protiv bolova u grlu, „ekomer”, kao i pelene za odrasle.

"U komšiluku imamo apoteku koja gotovo sve lekove prodaje na komad, mi to ne radimo. Ne možemo da otvaramo bočice lekova da bismo ih prodavali na taj način. Građanima pomažemo tako što im dajemo da kupe lekove na odloženo plaćanje od tri meseca, a svakog dana im dajemo popust od 10 odsto", dodala je apotekarka Grahovac.

Lekari ne odobravaju u potpunosti ovakav vid snabdevanja pacijenata medikamentima, iako su svesni činjenice da je ovo često jedini način da građani redovno uzimaju propisanu terapiju.

Prim. dr Nevenka Dimirijević, iz Doma zdravlja „Voždovac”, napominje da pacijenti često kažu da nemaju para da plate participaciju za neki propisani medikament, ali da zato velike svote novca izdvajaju za pomoćna lekovita sredstva.

Na taj način, smatra ona, ljudi daju velike pare za nešto što im nije potrebno, a žale se što za lekove moraju da daju nešto para, jer očekuju da sve dobiju besplatno.

U nekim gradovima lekovi se mogu kupiti i na pijaci. Ovi medikamenti se prodaju po nižoj ceni nego u apotekama, a među najtraženijima su lekovi koje preprodaju Bugari ili Rumuni.

Najviše se traže medikamenti protiv bolova, ali se uzimaju i oni za hroničnu terapiju.

I pored saveta medicinara da se medikamenti ne kupuju na pijaci, jer se ne zna ni da li im je dobar rok trajanja, kao ni u kakvim su uslovima čuvani, mnogi to rade, a osim tableta, na pijaci se najviše nabavljaju naočare sa dioptrijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: