"Bler i Braun izdali vojnike"

Bivši komandant armije VB Ričard Danat optužio Tonija Blera i Gordona Brauna da su primoravali vojsku da se bori u Iraku i Avganistanu bez dovoljno sredstava.

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

19:22

Default images

Danat je u knjizi "Sa fronta" napisao da Bler nije imao moralne hrabrosti da nametne svoju volju Braunu, koji je bio ministar finansija a premijer je postao 2007.

General je optužio Brauna da je imao loš uticaj na finansiranje vojnih kampanja u Iraku i Avganistanu.

"Istorija će dati svoj sud o ovim stranim pohodima kada za to dođe vreme, ali po mom mišljenju, loša intervencija Gordona Brauna, koji je odbio da finansira ono na šta je njegova sopstvena vlada pristala, od samog početka je osudila čitav proces na propast", napisao je general.

Danat je u intervjuu "Sandej telegrafu" rekao da vlada nije mogla da shvati pod kakvim pritiskom je vojska bila.

On je kazao i da kampanja u Avganistanu mora da bude završena do 2014. ili 2015, zato što nijedna organizacija ne može da trpi tolike žrtve deset godina.

Danat je bio načelnik generalštaba od 2006. do 2009. godine, a kasnije je radio kao savetnik Konzervativne stranke, koja je tada bila u opoziciji, a sada se nalazi u vladi.

Bler je bio premijer od 1997. do 2007. godine. Braun je bio ministar finansija takođe od 1997. do 2007, a premijer od 2007. do 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: