KG: Tender za novog autoprevoznika

Umesto kragujevačkog "Autosaobraćaja", putnike na 19 gradskih linija u Kragujevcu od 1. septembra prevoze autobusi beogradske "Laste".

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

11:18

Default images

Iako je grad u više navrata pokušavao da "gasi požar" u ovoj privatizovanoj firmi, narasle obaveze uslovile su da račun preduzeća već šest meseci bude u blokadi.

Gradski prevoz je doveden u pitanje. Kako B92 saznaje, uskoro će biti raspisan tender na kome će grad izabrati prevoznika sa kojim će potpisati ugovor na sedam godina.

Krajem juna ove godine kragujevačkom "Autosaobraćaju" lizing kompanija je oduzela 20 autobusa zbog kojih mu je svojevremeno povereno 19 linija gradskog prevoza.

Za grad je to značilo raskid ugovora, a Kragujevčane su tokom letnjih meseci prevozili dotrajali autobusi.

Iako je reč o privatizovanom preduzeću, grad je u više navrata pokušavao da spasi najstarijeg kragujevačkog prevoznika.

Tako je u junu dug firme na ime javnih prihoda od 19,5 miliona dinara pretvoren u akcije grada.

Grad i država postali su većinski vlasnici, a stekli su se i uslovi da se poveže staž za oko 730 radnika kojima četiri godine nisu uplaćivani porezi i doprinosi.

Iako smo više puta insistirali, direktor "Autosaobraćaja" Zoran Vukić nije imao vremena da da izjavu za B92 u vezi sa situacijom u firmi čije su obaveze blizu milijardu dinara.

Samo dug za doprinose sa kamatama iznosi oko 500 miliona dinara, autobuske stanice u Topoli, Lapovu, Batočini i Smederevskoj Palanci su pod hipotekom, a predsednik Upravnog odbora Vladan Živanović osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog primanja mita u stanogradnji.

U Skupštini grada kažu da je jedini način da se ovo preduzeće izvuče iz problema socijalni program kojim bi se našlo rešenje za 300 prekobrojnih radnika.

Osim toga, beogradska "Lasta" preuzela je oko 170 zaposlenih iz gradskog saobraćaja, koji su potpisali ugovore na tri meseca.

Kako saznaje B92, ukoliko "Lasta" bude obavljala gradski prevoz u narednih sedam godina, oni bi bili primljeni u stalni radni odnos.

"Lasti je poveren gradski prevoz do okončanja postupka izbora novog prevoznika. Naša je zakonska obaveza da taj tender privedemo kraju u zakonskom roku i nakon toga potpišemo dugoročne ugovore kako bismo novom partneru u tom poslu omogućili da razmišlja o nekim drugim autobusima", rekao je gradski većnik za komunalnu privredu, Zoran Jovanović.

Prevoznik koji će u narednih sedam godina prevoziti Kragujevčane na dve trećine gradskih linija trebalo bi da bude poznat najkasnije za šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: