Teral: Bez antagonizma sa Kosovom

Ambasador Francuske Žan-Fransoa Teral izjavio za "Danas" da se ne može zamisliti pridruživanje Srbije EU dok je ona u "antagonističkom odnosu sa Kosovom".

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

23:31

Default images

"Kosovo, sa svojim većinskim albanskim stanovništvom, jeste nezavisno i neće biti povratka na staro", rekao je Teral.

"Ne može da se zamisli pridruživanje Srbije EU dok je ona u antagonističkom odnosu sa Kosovom i dok to pitanje predstavlja jabuku razdora između Srbije i 22 zemlje članice koje su priznale nezavisnost Kosova", naveo je Teral u tekstu za "Danas".

On je, međutim, rekao da to ne znači da EU od Srbije zahteva da prizna nezavisnost Kosova kao uslov ulaska u Uniju, već da pronađe način da normalizuje odnose sa Prištinom.

"Svesni smo da ta normalizacija podrazumeva mere koje obezbeđuju zaštitu legitimnih srpskih interesa na Kosovu: u delovima severno od Ibra, u enklavama, zaštitu svetinja srpske pravoslavne crkve, i naravno raseljenih lica - izbeglica. To je izvodljivo, to je posao za diplomatiju", ocenio je Teral.

On je komentarisao i tvrdnje nekih činilaca iz Srbije da proces pridruživanja "suviše dugo traje" i da ima previše uslovljavanja na tom putu.

"Morate da razumete da pridruživanje nije samo stvar političke volje i ravnomerni sled događaja koji imaju medijskog ođeka. Radi se o procesu, koji ima svoje etape, radi se o velikom gradilištu na kome ima mnogo posla kako bi se usvojile sve evropske pravne tekovine. To je proces koji ima faze brzog napredovanja, ali ponekad i faze kada usporava. Uvek je bilo tako, ali proces je uvek do sada uspešno
priveden kraju", ukazuje Teral.

Povodom ocena da se EU umorila od proširenja, francuski ambasador je naveo da to ne znači da Unija odustaje od proširenja na balkanske zemlje, posebno na Srbiju, "za koju svako u EU veoma dobro zna da predstavlja stub regiona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: