Crni i Beli Timok i dalje u porastu

Vodostaj reka u Srbiji je u porastu ali je nivo u većini mesta ispod kote vanredne odbrane od poplava. I dalje je najkritičnije u tokovima Crnog i Belog Timoka.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 25.02.2010.

23:23

Default images

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a ojačali su nasip Borske reke i upozorili potencijalno ugroženo stanovništvo u naseljima Sumrakovac i Zvezdan o potrebi eventualne evakuacije. Nivo Crnog Timoka je na koti 400, što je za metar i po više od nivoa redovne odbrane od poplava.

Veliki porast beleži i Borska reka koja je izazvala porast vodostaja kod sela Vražogrnac i veliko izbijanje podzemnih voda , pa je deo sela tog sela u večernjim satima poplavljen.

Na terenu su sve ekipe, koje su noćas angažovane pre svega na punjenju i postavljanju 10.000 džakova u ovom selu, kako bi se sprečilo dalje prodiranje vode.

Prema informacijama iz opštine Knjaževac nivo Svrljiškog Timoka je u porastu pa u toku noći može doći do novog plavnog talasa u zaječarskoj opštini.

"Da bismo preventivno kao sektor reagovali uputili smo u Zaječar u toku večeri spasilački tim iz Niša, takođe i dodatne snage iz Kragujevca”, kaže Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a.

Do porasta Belog i Crnog timoka dolazi zbog ispuštanja vode iz Grličkog jezera, a kako je za B92 rekao Marić , to mora da se radi zbog naglog topljenja snega i kiše.

Situacija je dodatno iskomplikovana jer više nije moguće podizanje brane na Grličkom jezeru, pa je voda takođe počela da preliva preko brane.

"U kontaktu sa ljudima Grličkog jezera da se ispuštanjem vode obustavi privremeno, tako da za sada nemamo najava o ozbiljnijem ugrožavanju imovine, obejkata i ljudi. U zaječarskom regionu ćemo u svakom slučaju imato dovoljno snaga da odreagujemo, ukoliko to bude potrebno i ako do toga dođe, obavestićemoblagovremeno sve”, kaže Marić.

Četiri osobe iz mesta Šarbanovci, opština Bor, preventivno su evakuisane zbog mogućih poplava od porasta nivoa Crnog Timoka, saopštio je MUP.

Uskoro pomoć pogođenima poplavom

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada u petak, najkasnije u subotu doneti odluku o upućivanju pomoći područjima ugroženim poplavom.

On je rekao da je doneta odluka da se napravi analiza kolika sredstva mogu da se izdvoje iz tekuće budžetske rezerve za te namene, a zatim će ona biti podeljena građanima u zavisnosti od načinjene štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: