Olteanu: Podrška putu Srbije ka EU

Predsednik Poslaničkog doma Rumunije Bogdan Olteanu čestitao izbor nove vlade i poželeo da do kraja mandata Srbiju uvede u EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

13:47

Default images

On je dodao da će im Rumunija pružiti podršku u evropskim institucijama, navodi se u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima nakon susreta predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića i potpredsednik Vlade Božidara Đelića sa delegacijom Rumunije.

Navodi se da su Cvetković i Đelić goste upoznali sa ciljevima Vlade u narednom periodu i očekivanjima da će Srbija do 2012. godine biti deo EU.

Predsednik i potpredsednik Vlade su, kako je saopšteno, zahvalili rumunskoj delegaciji na stavu koji je ta država iskazala u vezi sa neprihvatanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Obe strane potvrdile su spremnost za nastavak i jačanje ekonomske saradnje Srbije i Rumunije, navodi se u saopštenju.

Tadić: Cenimo principijelnost Rumunije

Predsednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru sa predsednikom Poslaničkog doma rumunskog parlamenta Bogdanom Olteanuom naveo da veoma ceni principijelan stav i podršku Rumunije evropskoj Srbiji koja poštuje međunarodno pravo, štiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Kako je saopštila predsednikova Pres služba, Tadić je rekao da su se u Srbiji formirale sve demokratske institucije, parlament i Vlada, koje će predlagati i usvajati proevropske zakone i ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što će ubrzati put Srbije ka Evropskoj uniji.

Govoreći o Kosovu, predsednik Tadić je rekao da je stav Srbije da je rekonfiguracija međunarodnog prisustva na Kosovu neprihvatljiva bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je Srbija spremna da se angažuje u dijalogu sa UN kako bi se došlo do zadovoljavajućeg rešenja.

"Srbija će nastaviti da jedinstvenom državnom politikom prema Kosovu brani svoj suverenitet i integritet, mirnim i diplomatskim sredstvima", rekao je predsednik Tadić.

Olteanu s predsednicom Skupštine Srbije

Na sastanku predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović i predsednika Poslaničkog doma Rumunije Bogdana Olteanua danas je istaknuta neophodnost nastavka saradnje dvaju parlamenata i Srbiji ponuđena puna podrška susedne zemlje na putu ka evropskim integracijama.
Susret delegacija Skupštine Srbije i Parlamenta Rumunije (FoNet)
"Svako ima pravo na političku odluku, a mi vas uveravamo da Rumunija ostaje vaš dobar advokat koji će vas uvek podržati na putu ka evropskim integracijama", rekao je Olteanu novinarima posle razgovora u Domu Narodne skupštine.

On je ocenio da saradnja Rumunije i Evropske unije tokom desetogodišnjeg rada na institucionalizovanju odnosa nije bila laka, da su pravljene greške i da zato Srbiji stavljaju na raspolaganje sva iskustva.

Slavica Đukić-Dejanović je rekla da je upoznala rumunsku delegaciju sa političkim usmerenjima Srbije iz kojih proističe i parlamentarna aktivnost i dodala je da je zajednički ocenjeno da bi "Rumunija, kao model za kraći put integracija ka EU, bila izuzetno korisna u prijateljskim i dobrosusednim relacijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: