Spec. tužilaštvo vs Spec. sud

Sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal prvi put od osnivanja ušli u otvoreni sukob zbog ukidanja pritvora Ljubomiru Vučkoviću.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

08:17

Default images

Odluku Veća specijalnog suda o ukidanju pritvora sudiji Vrhovnog suda Ljubomiru Vučkoviću, optuženom za primenje mita, spacijalni tužilac Slobodan Radovanović ocenjuje kao udarac pravnoj državi. U Tužilaštvu ukazuju na činjenicu da je obojici jedno sudsko veće produžilo pritvor još dva meseca, a da je praktično istovremeno drugo sudsko veće taj pritvor ukinulo.

U Sudu objašnjavaju da su prestali razlozi zbog kojih je optuženi sudija bio u pritvoru, kao i da ovo nema veze sa postupkom jer se suđenje normalno nastavlja.

Sudiji Vrhovnog suda Ljubomiru Vučkoviću, koji je optužen za primanje mita, pre deset dana vanraspravno veće specijalnog suda produžilo je pritvor još dva meseca. Istu odluku donelo je i za optuženog Nenada Jovanovića, Malog Bidžu. Međutim, sudsko veće koje sudi u tom slučaju odlučilo je da obojici ukine pritvor. Portparol spacijalnog tužilaštva Tomo Zorić ocenjuje da je veoma čudno da su dva veća istog suda donela potpuno različite i kontradiktorne odluke i najavljuje žalbu Vrhovnom sudu.

"Specijalni tužilac Slobodan Radovanović smatra da je ovim zadat ozbiljan udarac državi u borbi protiv korupcije i vladavini prava i pravnoj državi. Takve kontradiktorne odluke treba da uđu u anale sudske prakse kontradiktornosti", kaže Zorić.

Porparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda Maja Kovačević kaže da Krivično vanraspravno veće svaka dva meseca preispituje razloge za pritvor i da je odlučilo da Vučkoviću i Jovanoviću produži pritvor. "Činjenica da je veće kojim predsedava Radmila Dragićević-Dičić imalo drugačiji stav, pokazuje i da su se promenile neke okolnosti", kaže Maja Kovačević i objašnjava da pritvor nije kazna, već mera za neometano odvijanje suđenja.

Maja Kovačević kaže da je Sudsko veće u slučaju Jovanovića ocenilo da nema opasnosti od bekstva, zbog čega je Jovanović bio u pritvoru, jer je on sada radovno prijavljen na adresi stanovanja i da mora da se javlja u SUP svakih nedelju dana. Kada je reč o Vučkoviću, Maja Kovačević navodi da je veće našlo da su svi svedoci saslušani, a da je sudija suspendovan, te više nema uznemirenja javnosti da bi on to ili slično delo mogao da ponovi.

Sudsko veće Specijalnog suda juče je ukinulo pritvor Vučkoviću, optuženom da je primio mito kako bi ukinuo presudu Zoranu Jotiću, vođi "kruševačke grupe" osuđenom na višegodišnji zatvor. Sudsko veće je na glavnom pretresu donelo i rešenje o ukidanju pritvora Nenadu Jovanoviću, optuženom da je po nalogu Jotića dao mito Vučkoviću.

Predsednica Sudskog veća Radmila Dičić-Dragičević rekla je da više ne postoji razlog zbog kog je Vučkoviću određen pritvor i navela da je na odluku uticala i činjenica dokle se stiglo s postupkom. Odbrana je prethodno navela da ne stoji razlog da bi javnost, imajući u vidu visinu zaprećene kazne i činjenicu da je reč o sudiji Vrhovnog suda Srbije, bila uznemirena puštanjem Vučkovića da se brani sa slobode.

Sudija Vrhovnog suda Srbije Ljubomir Vučković već sedam meseci je u pritvoru, a uhapšen je 14. septembra prošle godine. Prema optužnici, polovinom 2005. sudija Vučković primio je deo novčane nagrade u neutvrđenom iznosu kako bi uticao na ostale sudije Vrhovnog suda da se ukine pritvor i prvostepena presuda pripadnicima kruševačke kriminalne grupe i vođi grupe Zoranu Jotiću Jotki. Nenad Jovanović, zvani Mali Bidža, optužen je za davanje mita sudiji Ljubomiru Vučkoviću kako bi Jotka bio oslobođen. Nedelju dana posle hapšenja sudije Vučkovića i ostalih optuženih, Vrhovni sud potvrdio je presude Specijalnog suda "kruševačkoj grupi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: