DS: Različiti stavovi nisu sporni

Marko Đurišić iz DS kaže za B92, povodom polemike o rascepu te stranke, da iznošenje različitih stavova nikada nije bilo sporno u DS.

Info

Izvor: B92

Subota, 21.07.2012.

18:25

Default images

"Ono što je malo neuobičajeno je što se ta sad rasprava, da kažem, prenosi u medije na jedan, ajde rekao bih nekorektan način jer se, samo argumenti jedne strane iznose vrlo opširno. Postoje i neki argumenti o kojima smo razgovarali na Predsedništvu, na osnovu kojih smo doneli odluku", rekao je Đurišić.

"Nekako mi se čini da u toj raspravi nismo u istom položaju, ne možemo da dobijemo isti prostor da svako iznese svoje argumente. Ali ok, to je možda neka najava vremena i iskušenja koja će čekati DS u budućnosti", dodao je on. Podsetimo, samo nekoliko dana pošto je javnost obavestio da mu nije namera da ruši Borisa Tadića sa čela Demokratske stranke i da stranka ne sme da se cepa, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas javno se usprotivio odluci Predsedništva da ne podrži ulazak Milice Delević i Rasima Ljajića u vladu Ivice Dačića.

"Izdvojeno mišljenje" koje je zamenik predsednika DS-a, saopštio pismom, sa puta u inostranstvu, analitičari vide kao još jedan dokaz ozbiljnog rascepa u vrhu stranke.

Pismo u kome Dragan Đilas predlaže stranci da prihvati poraz na izborima i pokaže hrabrost podstičući najbolje ljude da prihvate poziv Aleksandra Vučića i uđu u novu vladu, pronašlo je put ne samo do Predsednišva stranke nego i do svih beogradskih redakcija, podgrevajući tezu o raskolu u stranci koji će teško biti prevaziđen. Demokrate, međutim, demantuju takve navode.

Pismo Predsedništvu DS drugi je potez gradonačelnika kojim se ograđuje od svoje stranke. Prvi je bio javni napad na šefa diplomatije Vuka Jeremića zbog, po oceni Đilasa, nepotrebno velikog budžeta, kojim će država finansirati Jeremićevo predsedavanje Generalnom skupštinom UN.

U analizama nastupa zamenika predsednika DS figurira i činjenica da njegova pozicija gradonačelnika Beograda umnogome zavisi od odnosa koje će imati sa Dačićevim socijalistima, sa kojima je u Beogradu napravio vlast, ali i od naprednjaka Aleksandra Vučića, koji je u poziciji da tu većinu dovede u pitanje.

Novi izazovi za demokrate slede već narednih dana kada vrh stranke, navodno nejedinstven i po tom pitanju, treba da odluči ko ce u skupštini predvoditi najbrojniju opozicionu poslaničku grupu. Prema rečima Đurišića, potom sledi i definisanje strategija opozicionog delovanja, ali i reorganizacija stranke, uz nova personalna rešenja koja će, kako veruje, uslediti vrlo skoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: