Ni SVM neće u Dačićevu vladu

SVM neće biti deo parlamentarne većine, ali podržava program i ciljeve buduće vlade, saopšteno je posle sastanka Dačića sa liderom SVM Ištvanom Pastorom.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.07.2012.

09:08

Default images

Oni, međutim, nisu isključili mogućnost učešća SVM u vladi, ukoliko se okolnosti promene.

Ištvan Pastor je ocenio da su ambicije i ciljevi buduće Vlade za SVM prihvatljivi, te da ih SVM može podržati.

"Mi smo se opredelili da ne predstavljamo deo parlamentarne većine i ne budemo deo republičke Vlade i taj stav se ne menja. Regionalni i lokalni interesi SVM bi učešćem u parlamentarnoj većini bili ugroženi", rekao je Pastor.

Mandatar Ivica Dačić je ocenio da je trenutno zajednički interes bolji život građana i da ne zamera SVM-u stav da se ne uključi u rad buduće Vlede.

"Naši se odnosi nisu promenili, imamo dobre odnose sa SVM. Imamo zajedničke ciljeve, ti su ciljevi pre svega da svi živimo bolje, u miru i da se ostvaruju ljudska, građanska prava i slobode", rekao je Dačić.

Dačić je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da razume stav SVM, da je svestan specifične pozicije SVM u pokrajinskoj vlasti i posledica eventualnog učešća u parlamentarnoj većini po tu stranku, ali da su im vrata u perspektivi za saradnju otvorena.

"Programski i politički ciljevi buduće vlade za SVM nisu sporni i njhovo učešće u parlamentarnoj većini možda će biti realnost u nekom narednom periodu", rekao je Dačić.

On je podvukao da je kao budući premijer spreman da sarađuje sa vojvođanskom vladom, jer su u interesu obe vlade demokratski odnosi, a ne svađe, od kojih je cela zemlja imala štetu.

Dačić je podsetio da je razgovarao sa svim liderima u regionu, pa i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji pozdravlja dobre odnose sa SVM.

Dačić je ocenio da se na "veštački način" formira mišljenje da autonomiju Vojvodine ugrožava vlada koja još nije ni formirana.

Novinare su tražili detaljnije objašnjenje stava o finansijskom sektoru i bankama, naročito stranim, a Dačić je najavio da će vlada koju bude vodio do septembra izaći sa programom koji definiše ekonomsku politiku.

On je ponovio da nova vlada ne preti nikome, već da govori o različitim konceptima postojanja društva i o tome da izgradnja tog novog društva mora biti bazirana na razvoju, a ne samo na "stezanju kaiša".

Dačić je u petak, 13. jula, o istoj temi razgovarao i sa liderima Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem i Stranke demokratske akcije Sulejmanom Ugljaninom, kojima je takođe predstavio program i ciljeve buduće vlade.

Dačić je prekjuče, osvrćući se na te razgovore, rekao da je značajno to što ni Ljajić, ni Ugljanin nisu imali različite stavove u vezi sa programom buduće vlade koji je predstavljen u koalicionom sporazumu SNS, SPS-PUPS-JS i URS.

"Naprotiv, i jedan i drugi su se veoma pozitivno izjasnili o programu i ciljevima nove vlade, a da li će oni činiti parlamentarnu većinu, to će, na primer, u slučaju gospodina Ljajića zavisiti od razgovora s Demokratskom strankom", rekao je tada Dačić.

Ljajić je u izjavi za "Press" rekao da on sigurno neće biti ministar u novoj vladi, ali da se razmatra mogućnost ulaska stranke u vladu.Danas, nakon razgovora sa v.d. predsednika SNS-a Aleksandrom Vučićem, Lajić je rekao da je dobio više nego korektnu ponudu, ali ako uđe u vladu kao ministar.

Dačić: Neće biti politike dvostrukih aršina

Ivica Daèiæ (Tanjug, arhiva)
Mandatar Ivica Dačić izjavio u Subotici da neće biti politike "dvostrukih aršina" zbog toga što različite koalicije čine vladu na republičkom i pokrajinskom niovu, ali i da u ovom trenutku ne može da kaže da li će SPS morati da napusti neke lokalne koalicije formirane sa Demokratskom strankom.

Dačić je novinarima, posle sastanka sa liderom SVM-a Ištvarnom Pastorom, rekao da se nije bavio pitanjem da li će SPS napustiti lokalne koalicije u kojima je vlast formirana sa Demokratskom strankom.

On je naglasio da "razume poziciju premijera Vojvodine Bojana Pajtića, jer bi u slučaju da ta stranka ostane sa socijalistima, on, možda, bio proglašen za izdajnika".

"Negde je to moguće, a negde ne. Ne znam kako će se odvijati dalja sradnja, ali ako Demokratska stranka donese takvu odluku da raskine koaliciju sa SPS-om to neće biti dobro ni za tu stranku", poručio je Dačić podsetivši da su mnoge lokalne vlasti već konstituisane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: