Dulić za sajt dao 25.000 evra

Ministarstvo životne sredine je sa firmom Logik internet iz Niša za izradu veb portala akcije „Očistimo Srbiju“ sklopilo ugovor vredan 25.000 evra.

Izvor: Politika

Subota, 29.01.2011.

12:47

Default images

To tvrdi nevladina organizacija Koalicija za nadzor javnih finansija, a prema faksimilu ugovora overenog 22. aprila prošle godine, dostavljenog Politici, ministarstvo se obavezalo da za ovu uslugu isplati 2.561.013 dinara, što je po tadašnjem kursu, navodi koalicija, iznosilo 25.000 evra.

Koalicija u saopštenju poziva ministra Olivera Dulića da objasni zašto je za uslugu čija je tržišna vrednost, prema njihovim navodima, 1.000 evra, odobrio plaćanje 25 puta većeg iznosa. Portal je podignut na adresi www.ocistimosrbiju.rs i naoko deluje skromno. Kako je za objasnilo nekoliko programera, dizajn i postavljanje portala može da košta po nekoliko hiljada evra, ali nisu mogli da se sete kada su poslednji put čuli za skuplji od 5.000 evra, bar u Srbiji. Cena od 25.000 evra im je svima zvučala krajnje nerealno.

Bojan Đurić kaže da je procedura poštovana i da su ostale ponude koje su dobili bile mnogo nepovoljnije a jedna je premašila i 40.000 evra. Prema njegovom objašnjenju, portal još nije dovršen, zbog čega se trenutno možda čini kao da nije vredan tolikog novca, a za nekoliko dana bi trebalo da bude potpuno opremljen.

U njemu će se nalaziti dve baze podataka, jedna o svim deponijama u Srbiji, i legalnim i divljim, druga sa podacima javnih komunalnih preduzeća i privatnih firmi koje su dobile koncesije za upravljanje otpadom. Portal će biti interaktivan tako da će ta preduzeća moći da ga sama neprekidno dopunjuju svežim podacima.

“Portal je rađen u programu CMS, što je malo ozbiljniji kompjuterski jezik od onog koji se primenjuje za obične sajtove. Na njemu će građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava”, objašnjava Đurić.

Kako dodaje, to je važno zato što one imaju obavezu da se udruže i formiraju regionalne deponije i sisteme za upravljanje otpadom.

“Da bi znali s kim da se udruže od graničnih opština, moraju znati ko ima koliko smeća, koliko kamiona i kakvu opremu na njima, koliko zaposlenih i koja je njihova struktura, broj i vrste sudova i kontejnera za razne vrste smeća. Takve podatke oni do sada nisu uspevali da prikupe zbog loše uzajamne komunikacije”, kaže pomoćnik ministra.
“Kada portal bude završen nijedna od njih neće moći da kaže kako nije imala dovoljno podataka da bi mogla da zatvori sistem upravljanja otpadom. A to je nužno i zbog naših građana i zbog obaveza prema Evropskoj uniji. Zato je ovaj portal važan i vredi tih para”, navodi Đurić, koji dodaje da, koliko se on seća, dogovorena cena je bila 21.500 evra.

Đurić nije mogao da nam odgovori da li je celokupna svota isplaćena niškoj firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

323 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: