Škundrić: Spustiti cene goriva

Cene derivata su visoke, kaže ministar Petar Škundrić, i kao razloge navodi visoka zahvatanja države, ali i nekonkurentnost naših rafinerije onima u regionu.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2010.

14:21

Default images

“Podsetiću vas na devastacije koje su rafinerije pretrpele u NATO bombardovanju. Zato smo i pristupili kapitalnom remontu kako bismo mogli biti konkurentni na regionalnom tržištu. Strateški cilj države je da ima proizvodnju naftnih derivata na svojoj teritoriji, i mi od toga nećemo odustati”, objašnjava Škundrić.

On kaže da je uočen pad potrošnje goriva, pogotovo uz granicu sa RS, gde ljudi prelaze i kupuju gorivo, ali i da se radi na tome da prekogranične kupovine ne budu isplative.

“Moramo da prilagodimo cene susednim zemljama, a da i dalje održimo pozitivan uticaj na ”punjenje” budžeta”, kaže Škundrić.

On objašnjava da je formirana radna grupa koja će uraditi analizu i izračunaće šta bi se desilo ako promenimo akciznu politiku.

“Ako bismo smanjili akcizu na benzin za 10 odsto i povećali je na tečni naftni gas, cena benzina bi bila niža za pet odsto. Prodaja bi se povećala za 2,5 odsto, a punjenje budžeta bi bilo jednako”, kaže Škundrić.

Škundrić odbacuje tvrdnje da NIS insistira na produžetku zabrane uvoza benzina i kaže da su netačne tvrdnje da je NIS apsolutni monopolista na srpskom tržištu jer je danas slobodan uvoz tečnog naftnog gasa i evrodizela koji pokrivaju više od 60 odsto tržišta naftnih derivata.

O špekulacijama o mogućem spajanju gasovoda ”Južni tok” i ”Nabuko”, ministar Škundrić kaže niko od naših starteških partnera nije uopšte pominjao tu temu, a i mnogo verovatnije je da će se ”Južni tok” realizovati onako kako je planirano.

"Tehnički je moguće spojiti ”Južni tok” i ”Nabuko” ali bi bili potrebni novi dogovori svih učesnika projekta. To bi moralo da podrazumeva novu ratifikaciju svih ugovora u parlamentima. Mislim da će se ”Južni tok” izgraditi po planu i dinamici koja je zacrtana", zaključuje Škudrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: