Nije tako divno: Bitkoinom se i te kako "mulja"

Slučaj Mt. Goxa pokazuje kako je samo jedna osoba sumnjivim transakcijama podigla cenu bitkoina sa 150 na 1.000 američkih dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

14:21

Nije tako divno: Bitkoinom se i te kako
(Foto: Thinkstock)

"Manipulacija cenama u ekosastavu bitkoina" naslov je rada koji je objavljen u naučnom časopisu Journal of Monetary Economics, a koji se bavi ilegalnim radnjama čiji je rezultat manipulisanje cenama kriptovalute koja bi trebalo od toga da bude zaštićena.

Zagovornici kriptovaluta često navode kako je velika prednost istih njihova decentralizacija, ali ovaj rad pokazuje kako nije sve tako divno i krasno, i da i kod bitkoina postoje prevaranti čiju aktivnost treba nadgledati, regulisati i na kraju kažnjavati.

Rad četvorice istraživača iz SAD i Izraela pokazuje kako je 2013. godine došlo do krađe oko 600.000 bitkoina na propaloj menjačnici Mt. Gox, i kako je u tom razdoblju zabeležen veći broj sumnjivih transakcija. Nadalje, u vreme kada su se ove transakcija događale cena bitkoina "pumpana" je za oko 4% na dan, dok je bez istih ona klizila naniže.

Ovi stručnjaci obavili su detaljne analize opisane u članku i zaključili kako je neko nepoznat krajem te 2013. godine "svojevoljno", koristeći botove za trgovanje, podigao cenu bitkoina sa 150 na oko 1.000 američkih dolara u oko dva meseca. To je bilo moguće jer je tada tržište bitkoina bilo "plitko", tj. s većom količinom novca moglo se manipulisati cenom.

Neki sumnjaju da se time bavio Mark Karpeles, osnivač Mt. Goxa, koji se ovim manipulacijama hteo da oporavi od velikog gubitka novca.

Zaključno, ovaj rad poručuje da bi svaka kriptovaluta (kako bitkoin tako i one koje su sada dovoljno "plitke"), pre nego postane pravo sredstvo za plaćanje ili investiranje, treba donekle biti regulativom zaštićena od manipulacija. Nedostatkom regulative, kao što je danas slučaj, povećava se verovatnost za ilegalne radnje, pogotovo kod manjih kriptovaluta, zaključuju naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: