Nafta će opet "potopiti" svet

Globalna proizvodnja nafte će naredne godine porasti po većoj stopi od svetske tražnje, pre svega jer proizvođači u SAD povećavaju pumpanje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

11:33

Nafta će opet
Foto: Thinkstock

To može ugroziti napore izvoznika da podignu cene, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"U 2018. godini, očekujemo da će proizvodnja u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) porasti po nešto većoj stopi od očekivanog rasta globalne tražnje", ocenjeno je u najnovijem mesečnom izveštaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Prema procenama IEA, proizvodnja nafte u SAD će naredne godine skočiti, što bi, kako ocenjuje, moglo zadati glavobolju izvoznicima tog energenta.

S druge strane, OPEK predviđa da će u nečlanicama kartela proizvodnja porasti za 1,5 miliona barela dnevno na 59,7 miliona barela dnevno u 2018. godini, dok će proizvodnja u SAD dostići više od 14,1 milion barela dnevno.

Naftni kartel, međutim, nije dao procenu za sopstvenu proizvodnju, ali je izračunao da je ona povećana na 32,08 miliona barela dnevno u maju, zbog čega je ukupna globalna ponuda dostigla 96,69 miliona barela nafte dnevno prošlog meseca.

U izveštaju IEA se procenjuje da će ukupna globalna tražnja dogodine ubrzati za 1,4 miliona barela dnevno na 99,3 miliona barela dnevno.

Članice OPEK-a su se se krajem prošle godine dogovorile da na šest meseci, počev od januara 2017. godine, smanje proizvodnju, u nastojanju da suzbiju prekomernu ponudu i podignu cene tog energenta.

Takva mera je pomogla stabilizovanju cena početkom godine, zbog čega se severnomorska nafta tipa "brent" oporavila iznad 50 dolara za barel.

Na sastanku krajem maja, članice i nečlanice OPEK-a su odlučile da produže dogovor o rezanju proizvodnje za dodatnih devet meseci.

Čini se, međutim, da dinamičan rast proizvodnje u SAD počinje da usporava proces uravnoteženja tražišta, zbog čega je "brent" pao ispod 50 dolara za barel od majskog sastanka OPEK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: