VW se nagodio: Daje pare, plus kupuje svoja kola

Nemački gigant Folksvagen postigao je dogovor s američkim dilerima svojih vozila.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2016.

12:40

VW se nagodio: Daje pare, plus kupuje svoja kola
(Foto: Getty images)

Sporazum podrazumeva da će VW zbog varanja na testovima za zaštitu životne sredine platiti 1,2 milijardi dolara odštete.

Američke vlasti su pre više od godinu dana optužile VW da je na dizel motore instalirao kontroverznu opremu za varanje posle čega je usledio skandal koji je nemačkog proizvođača automobila koštao milijarde i poljuljao poverenje u brend.

VW je naveo u saopštenju da će američkim trgovcima isplatiti 1,208 milijardi dolara i na taj način pokriti navodne prošle, sadašnje i buduće troškove zbog gubitaka.

Nakon izbijanja skandala VW je prestao da prodaje vozila sa dizel motorima u SAD, zbog čega prodavci njihovih vozila nisu mogli da ih prodaju.

Novac će podeliti 652 trgovaca. U proseku, svaki američki prodavac će dobiti oko 1,9 miliona dolara.

Takođe, dogovoreno je da će VW od trgovaca otkupiti automobile koji nisu prodati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: