Svet

Subota, 16.04.2016.

13:16

Guglova katastrofa: Nest na ivici zbog šefa

Direktor američke kompanije Nest, važi za jednu od legendi u Silicijumskoj dolini, međutim u samoj kompaniji ga doživljavaju kao diktatora.

Izvor: Telegram

Guglova katastrofa: Nest na ivici zbog šefa
Foto: Getty images

Nest, najveća investicija Gugla u budućnost interneta, na rubu je propasti. Medijski izveštaji najavljuju prilično gadne finansijske, kadrovske i strateške probleme za kompaniju koju su analitičari još pre nekoliko meseci nazivali najperspektivnijom u Silicijumskoj dolini.

Nest, kompanija koju je osnovao Toni Fadel, nekad ključni čovek Eplovog tima, proizvodi pametne termostate i druge kućne uređaje. Nest je nameravao da proizvede liniju međusobno umreženih kućnih aparata jednostavnih za korišćenje, neprekidno spojenih na internet za lakšu komunikaciju i upravljanje.

Uticajni sajt The Information pre nekoliko je nedelja objavio izveštaj po kojem je Nest u potpunom haosu, dok je u projektovanju i proizvodnji novih proizvoda došlo do ozbiljnog zastoja. Većina krivice svaljena je na Fadela i njegov temperamentan stil upravljanja. S obzirom na Fadelovo iskustvo u Eplu i Nestov fokus na kvalitetan hardver, novinari i analitičari Nest su prozivali novim Eplom.

Impresionirani Gugl

Prvi proizvod, "Nestov termostat koji uči", dobio je sjajne kritike 2011. kada se pojavio u prodavnicama. Zatim je 2013. Nest svojoj seriji proizvoda dodao i detektor dima. Gugl je bio toliko impresioniran ovom kompanijom da je 2014. za nju platio 3,2 milijardi , kako bi si osigurao startni položaj u tek nastajućem tržištu umreženih kućnih uređeja, poznatog pod nazivom "internet stvari".

Nest je u međuvremenu završio u ozbiljnim problemima. Te iste 2014. kupio je Dropcam, a sledeće godine je preimenovao njihovu najpoznatiju sigurnosnu kameru u Nest Cam. Nest nije stvorio ni jedan novi hardverski proizvod, a 2015. godine ostvario je 340 miliona dolara prihoda. Šta je daleko ispod predviđanja Volstrita, koja su se kretala između 400 i 672 miliona dolara.

Uz sve to, aranžmanu koji Nestu garantuje operativne rashode od 500 miliona dolara godišnje, a koji je Fedel uspeo da ispregovara sa Guglom, ove godine dolazi kraj.

Besni suosnivač

"Puno zaposlenih u Dropcamu nije bilo onoliko dobro koliko smo se nadali", izjavio je Fadel u jednom intervjuu, navodeći integraciju s Dropcamom kao jedan od ključnih problema Nesta.

Fadelovi komentari razbesneli su Grega Dafija, suosnivača Dropcama koji je napustio Nest 2015. godine. Izjavio je kako je polovina njegovog tima napustila Nest jer "su osećali kako je njihova mogućnost da stvaraju sjajne proizvode bila potpuno skršena."

"Svi smo mi i pre radili u velikim firmama, gde se stvari ne kreću brzo", napisao je Daf. "Ali ovo je nešto potpuno drugo, što dokazuje i kontinuirani nedostatak noviteta od tima koji se trenutno sastoji od 1200 ljudi uz gotovo neograničeni budžet", izjavio je Daf.

Simbol industrije

Fadelovi kritičari kažu kako je izuzetno sklon mikromenadžerisanju, svakom pojedinom radniku određuje šta da tačno radi, kao i da prečesto menja mišljenje. Rezultat toga je da se zaposleni osećaju kao da su zaglavljeni u beskrajnom ciklusu prepravki.

S obzirom na to da Nest simbolizuje celu industriju "interneta stvari" i pametnih kućnih aparata, analitičari su, nakon ovih informacija, zabrinuti da je celo tržište zapravo drastično precenjeno. "Termostati ipak nisu mobilni telefoni", govore sad analitičari koji prate Nest i slične kompanije. "Veliko je pitanje kad će ući u svakodnevnu upotrebu većine domaćinstava."

Prošle nedelje je Nest izazvao bes mnogih korisnika nakon što je najavio kako više neće proizvoditi revolve, pametne kućne uređaje koji kontrolišu stvari poput rasvete i bezbednosnih alarma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: