Nokija upozorava: Prete nam poteškoće

Profit finskog proizvođača telekomunikacione opreme Nokije uvećan je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu za preko 50 odsto, na 498 miliona evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

17:05

Nokija upozorava: Prete nam poteškoće
Foto: Tanjug

Profit je podigao blagi rasta prodaje, a kompanija je upozorila da joj prete "tržišne poteškoće", naročito u Kini.

Prihodi kompanije su u tom kvartalu porasli za tri odsto, na 3,6 milijardi evra, zahvaljujući snažnom rastu poslovanja tehnološkog sektora, a Nokija je takođe prihodovala 2,5 milijardi evra od prodaje servisa za mapiranje HERE automobilskim kompanijama - Audiju, Dajmleru i BMW-u, prenosi američka agencija AP.

Prošle godine, Nokija je postala vodeći svetski mrežni provajder nakon preuzimanja francusko-američkog rivala Alkatel-Lusenta.

Opisujući 2015. kao "još jednu dramatičnu godinu transformacije", generalni direktor Nokije, Radživ Suri, izrazio je zadovoljstvo što je ona završena uz solidne poslovne rezultate.

Finska kompanija, koja je u novembru prošle godine prodala svoj servis za mapiranje, nakon što je prethodno prodala odeljenje za proizvodnju mobilnih telefona, nije rekla puno toga o perspektivama za 2016. godinu, osim da će prvi kvartal verovatno biti izazovan.

Analitičare su razočarale ovako skromne projekcije, zbog čega je akcija Nokije na Helsinškoj berzi jutros pala za tri odsto, na 5,31 evro, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: