Skandal sve dublji: VW varao i kod kuće

Nova šokantna vest produbila je skandal u vezi sa prevarama Folksvagena, pošto je objavljeno da je ta kompanija manipulisala podacima i u Evopi, ne samo u SAD.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.09.2015.

13:24

Default images
Foto: Tanjug, AP

To je obelodanio nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, navodeći da je Folksvagen manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova iz svojih vozila i u Evropi, a ne samo u SAD.

“Obavešteni smo da je i kod (Folksvagenovih) dizel motora u Evropi, od 1,6 i 2,0 litra takođe bilo manipulacija o kojima se govori", rekao je Dobrint novinarima, dodajući da nema podatak o kolikom broju vozila u Evropi je reč.

On je najavio da će biti sprovedeni nasumični testovi i na automobilima drugih proizvođača, preneo je Rojters.

"Jasno je da se Federalna kancelarija za saobraćaj motornih vozila neće usredsrediti samo na tip vozila Folksvagena koji je prozvan, već će takođe sprovesti nasumične testove na vozilima drugih priozvođača automobila", rekao je on.

Izvor Rojtersa navodi da Nadzorni odbor tog proizvođača automobila ne samo da ćena sastanku otkriti nko će biti novi izvršni direktor umesto Martina Vinterkorna, već će objaviti inicijalna saznanja o odgovornosti za ceo slučaj koji su rezultat interne istrage.

Još nije poznato kakav će biti globalni uticaj skandala, a ozači u Velikoj Britaniji čekaju da saznaju da li se to odnosi i na njihove automobile. U tom slučaju, mogao bi da dovede do najveće zajedničke tužbe u Britaniji ikada sročene.

"Ključno pitanje u ovoj zemlji jeste da li su ili nisu ovi uređaji bili u mogućnosti da zaobiđu evropske testove emisije”, poručili su iz jedne britanske advokatske kancelarije.

"Ako se pokaže da je taj softver lažirao evropska testiranja, onda će Folksvagen biti u veoma sličnom položaju kao što je u SAD i morao bi da opozove sve automobile sa svim nastalim troškovima”, navode.

U SAD je već pokrenuta zajednička tužba protiv Folksvagena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

12 h

Podeli: