Skok cena nafte uoči izveštaja u SAD

Cene nafte su u Aziji porasle, jer trgovci očekuju da će izveštaj o američkim zalihama ukazati na skok tražnje u zemlji koja je najveći potrošač sirove nafte.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

09:19

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 31 cent na 46,05 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela za 31 cent na 50,30 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Trebalo bi da uočimo pad u američkoj proizvodnji nafte, što može pružiti podršku tržištu na duži rok", izjavio je investicioni analitičar kompanije Filip fjucers, Danijel Ang.

Kako navodi Frans pres, američka Agencija za informacije o energetici bi danas trebalo da objavi izveštaj o zalihama nafte u SAD, nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da su u nedelji zaključno sa 24. julom, zalihe smanjene na 459,7 miliona barela, najniži nivo od marta, dok je proizvodnja u istoj nedelji iznosila 9,41 milion barela dnevno, što je nasporiji tempo proizvodnje za više od dva meseca.

Pad američkih zaliha obično ukazuje na snažnju potražnju u toj zemlji, koja je najveći svetski potrošač sirove nafte i drugi najveći potrošač energenata posle Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: