Grčka kriza obara kamate u Švedskoj

Centralna banka Švedske snizila je ključnu kamatnu stopu za 10 baznih poena na minus 0,35 % i povećala obim kupovine obveznica u svetlu neizvesnosti u Grčkoj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

13:51

Default images
Foto: Freeimages.com

"Inflacija je u porastu, a ekonomska aktivnost u Švedskoj nastavlja da jača. Ipak, nezivesnost u inostranstvu sve je veća i teško je proceniti posledice situacije u Grčkoj", saopštila je banka, a prenosi agencija Frans pres.

"U ovom neizvesnom vremenu, monetarna politika mora biti labava da bi se osiguralo da inflacija nastavi da se kreće ka ciljnom nivou od dva odsto", dodaje banka, koja pokušava da pokrene inflaciju koja mahom stagnira od kraja 2012.

Riksbank REPO stopu drži u negativnoj teritoriji u strahu od deflacije i sa ciljem podsticanja domaće potrošnje. Banka je uvećala obim kupovine državnih obveznica za 45 milijardi kruna (4,81 milijardu evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grad propada

Američki novinar Džulijan Ralf je 1890. godine otputovao iz Njujorka u Birmingem, tadašnji industrijski centar u centralnom delu Engleske. Nazvao ga je gradom kojim se najbolje upravlja na svetu.

8:04

3.5.2024.

1 d

Podeli: