"Grčka bi mogla da 'zarazi' druge"

Austrijski kancelar Verner Fajman pozvao je vlasti u Atini da od svojih kreditora zatraže produžetak programa privrednog oporavka.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

10:13

Default images
Foto: Tanjug AP

"Zalažem se za to da Evropska unija napravi gest prema Grcima, ali je na Grčkoj da uputi zahtev (za produžavanje progama)", rekao je Fajman, pominjući rizik od "zaraze" u slučaju da Grčka izađe iz zone evra.

Austrijski kancelar, koji je 9. februara razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, rekao je da Grčka ne bi trebalo da rizikuje i izađe iz zone evra, jer bi onda mogla da "zarazi i druge zemlje".

Evropski kreditori postavili su Grčkoj ultimatum da mora do petka da prihvati ključni uslov razgovora o pomoći, odnosno zatraži produžetak međunarodnog programa koji ističe 28. februara, pre nego što uopšte bude moglo da dođe do daljih pregovora o budućem finansiranju i ekonomskom kursu zemlje.

Kreditori su predložili da paket pomoći Grčkoj bude produžen za još četiri meseca, dok Atina želi da se potpuno promene uslovi sadašnjeg programa i ublaže mere štednje.

Ukoliko ne prihvati ultimatum evropskih kreditora, Grčka će biti prepuštena da se sama nosi sa svojim dugom, što joj, kako ocenjuju mnogi finansijski stručnjaci, neće ostaviti mnogo izbora osim da napusti zonu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: