"Srbiju ne zaobiđe ni jedan šok"

Srbija će učiniti sve da ostvari prognoze guvernera Nacionalne banke Austrije Evalda Novotog, koji je izrazio očekivanje da će istočna Evropa brže rasti od EU

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

14:53

Default images

To je izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na marginama konferencije o evropskoj ekonomskoj integraciji "Izazovi rebalansa u Evropi- perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu".

"Mi smo optimistični, realni smo u sagledavanju zatečenih problema i verujemo u prognoze guvernera Novotnija, a Srbija će sa svoje strane činiti sve da ih ostavari", poručila je Tabaković.

Prema njenim rečima, ovaj skup za Srbiju znači prilagođavanje novonastaloj situaciji u Evropi i SAD, a to podrazumeva, kako je objasnila, da se trošenje prilagodi prihodima, da se prilagode bilansi banaka tako da daju kredite samo onima koji su spremni da ih vraćaju, i da banke stave ispred profita rizičnost poslovanja i prilagode valutnu strukturu.

"To znači da ona valuta u kojoj zarađujete treba da bude valuta u kojoj se zadužujete, jer je sve drugo rizik koji će pre ili kasnije proizvesti šokove, jer smo mi mala otvorena ekonomija, koja je izložena svim šokovima koji dolaze od Amerike, svim ne tako značajno pozitivnim uticajima koji dolaze iz Evrope, ali i šokovima koji dolaze sa evropskog prostora", istakla je ona.

Na bečkoj konferenciji bio je i predsednik EBRD Suma Čakrabarti, međunarodne finansijske organizacije koja je za Srbiju, pored MMF i Svetske banke, jedna od najznačajnijih koje podržavaju kurs koji je Srbija odabrala za rešavanje problema prilagođavanja i svog budućeg ekonomskog rasta.

"Jedna od prvih i konkretnih akcija u kojima EBRD želi da učestvuje jeste rešavanje nenaplativih kredita s jedne strane, ali i jačanje kapaciteta Agencije za osiguranje depozita, koja je u ovim kriznim vremenima mnogo značajna", kazala je Tabaković.

Guvernerka je naglasila da lično misli da je "EBRD, zajedno sa NBS, ali i Vladom Srbije učinila mnogo da to ne budu samo planovi i priče" dodajući: "Deo projekata smo već konkretitzovali i jedan od namenskih kredita za ove svrhe će biti na ratifikacji na prvom parlamentarnom zasedanju".

Ona je naglasila da se sa EBRD zajednički radi i na projektima koji se tiču unapređenja te regulative.

"Da banke mogu da pozamljuju onima koji mogu da vraćaju kredite, to podrazumeva rešiti nenaplative plasmane onih koji su u euforičnom vremenu rasta mislili da, kada donose poslovne odluke, treba da uzimaju u obzir samo dobre strane a da ne uvažavaju stvarnost da se u trenutku mogu promeniti okolnosti, a posledice toga sada trpimo svi", rekla je Tabaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: