Australijanci kupuju bečki aerodrom

Australijski fond IFM investors planira da ponudi do 502 miliona evra za udeo u bečkom aerodromskom operateru Flughafen Vin AG (FLU).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

08:16

Default images

To bi bila najveća ovogodišnja aerodromska transakcija, piše Blumberg.

IFM sa sedištem u Melburnu planira da ponudi 80 evra po akciji, odnosno 30 odsto više u odnosu na vrednost deonica na austrijskoj berzi s kraja prošle nedelje, za 20 do 29,9 odsto udela u bečkom aerodromu kroz svoj Globalni infrastrukturni fond, navela je kompanija.

Aerodromi koji obećavaju stabilan povrat sredstava decenijama su tražena investicija, budući da ulagači žele povrat veći od onog koji trenutno mogu da dobiju na tržištima obveznica i stabilniji od povrata na berzama.

U protekle dve godine desile su se neke od najvećih transakcija u toj oblasti, uključujući više milijardi dolara vredne ponude za aerodrome u Rio de Žaneiru i Sao Paulu, kao i za novi aerodrom koji će tek biti izgrađen u Istanbulu.

Najveći akcionari bečkog aerodroma su grad Beč i pokrajina Donja Austrija, u kojoj se aerodrom nalazi, sa po 20 odsto udela. Fond radnika aerodroma drži 10 odsto akcija.

Portparol zamenika gradonačelnice Beča Renate Brauner, Klaus Kinezberg, rekao je da grad nije obavešten o ponudi, ali da njegov udeo svakako nije na prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: