Evo novog tržišta za robu iz EU

Belorusija, koja namerava da poveća izvoz hrane u susednu Rusiju, ukinula je danas zabranu na uvoz žive stoke iz Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

14:58

Default images

To je izjavio šef Veterinarske službe pri beloruskom ministarstvu poljoprivrede, Jurij Pivovarčuk.

Kao glavni motiv za ukidanje zabrane, koja je uvedena 2012/13, zvanični Minsk navodi smanjenje opasnosti od virusa "šmalenberg", kojim je 2011. bio zaražen veliki broj ovaca i krava u pojedinim članicama EU.

On je time negirao da se na taj potez odlučio zbog planiranog rasta izvoza u Rusiju, koja je zabranila uvoz mesa, mlečnih i drugih prehrambenih proizvoda iz EU, SAD, Norveške, Kanade i Australije, javlja Rojters.

"Na osnovu pisma Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja zaključili smo da taj virus više ne predstavlja pretnju po životinje", rekao je Pivovarčuk za Rojters, i dodao da Belorusija namerava da u ovoj godini poveća izvoz hrane u Rusiju za 15-40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: