Nemačka već plaća danak ruske krize

Poverenje investitora u Nemačkoj je ovog meseca na najnižem nivou u gotovo dve godine, pokazali su podaci ekonomskog instituta ZEW.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

12:47

Default images

Pomno praćeni indeks poverenja investitora, kojeg izračunava ZEW, smanjen je u avgustu za čak 18,5 poena na 8,6 poena, što je najniži nivo od decembra 2012, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su očekivali znatno skromniji pad na 18 poena. "Slabljenje poverenja očigledno je povezano sa tekućim geopolitičkim tenzijama, koje su i do sada uticale na nemačku privredu", navodi ZEW.

Nemački ministar ekonomije, Zigmar Gabrijel, nedavno je poručio da rusko-ukrajinska kriza i nemiri na Bliskom istoku odnose danak u najvećoj evropskoj privredi, pogotovo u vidu pada industrijske proizvodnje i porudžbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: