Barselona - Pariz za samo šest sati

Nakon nekoliko meseci odlaganja, otvorena je prva direktna linija brze železnice koja povezuje Barselonu i Pariz, prenose francuski mediji.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2013.

16:53

Default images

I dok se Srbija i Mađarska zajedničkim snagama bore da od Kine dobiju finansijska sredstva kako bi putovanje vozom od Beograda do Budimpešte skratili na samo tri sata, na drugom kraju kontinenta je već realizovan sličan projekat – zahvaljujući zajedničkoj investiciji francuskih i španskih železnica otvorena je direktna linija između Barselone i Pariza.

Dva brza TŽV voza od danas će tu deonicu prelaziti za nešto manje od šest i po sati.

Iako je putovanje skraćeno tek nekih 20-ak minuta u odnosu na dosadašnju železničku vezu, putnici više neće morati da presedaju, a putovanje će dodatno biti skraćeno na pet sati i 35 minuta kada bude otvorena nova deonica brzih pruga između Perpinjana i Nima u Francuskoj, što se očekuje 2017. godine. Pored toga, biće uvedene i dnevne linije koje će povezivati Barselonu sa Lionom, Tuluzom i Marseljom.

Karta za put od Barselone do Pariza (u jednom pravcu) može se naći već za 59 evra, a sudeći prema podacima francuskih železnica da je do sada prodato već 30.000 karata na ovoj ruti, očekuje se da će linija biti veoma popularna. U francuskim železnicama očekuju da će tokom 2014. prevesti čak milion putnika između Grada svetlosti i najvećeg grada Katalonije.

Otvaranje linije prvobitno je bilo planirano za prvu polovinu 2013, ali je došlo do pomeranja rokova usled tehničih problema. Kako objašnjavaju u francuskim železnicama, imali su velikih problema da svoje vozove prilagode španskoj pruzi, a sličan izazov imao je i njihov španski partner sa adaptacijom svojih vozova. .

Izgradnja nove brze pruge od Barselone do Figuerasa, gradića u blizini francuske granice, koštala je 3,7 milijardi evra, dok su francuske železnice investirale dodatnih pet do deset miliona dolara kako bi adaptirale svoje vozove za novu liniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: