Smanjena potrošnja šampanjca u EU

Još jedna godina ekonomskih problema i visoka nezaposlenost smanjili su sklonost stanovnika EU ka šampanjcu, kao uostalom i prema drugoj "finoj" robi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

15:01

Default images

Međutim, na drugim tržištima, naročito u Japanu i SAD, prodaja šampanjca u porastu, saopštilo je francusko Nacionalno udruženje vinogradara i proizvodjača vina (CIVC).

U prvih devet meseci 2012. prodaja šampanjca u samoj Francuskoj je smanjena za 4,9 odsto, a u ostatku EU za pet odsto u odnosu na isti period 2011, prenosi AP.

Francuzi su izmedju 1. novembra prošle i 31. oktobra ove godine ipak uspeli da ispiju 175,7 miliona boca šampanjca, odnosno gotovo tri boce na svakog muškarca, ženu i dete. Potrošnja je ipak bila za oko 10 miliona boca manja nego u odgovarajućem prethodnom periodu.

Poređenja radi, u SAD je 2010. godine (poslednje za koju postoje sredjeni podaci) ispijeno oko 1,5 boca šaampanjca po stanovniku.

Francuski izvoz špampanjca je u prva tri ovogodišnja kvartala povećan za tri odsto. U SAD je u tom periodu izvezeno 19,4 miliona boca ovog pića, a u Japan 7,9 miliona boca. To su jedine dve zemlje izvan Evrope koje spadaju u prvih sedam svetskih potrošača šampanjca.

Na pomolu je kao veliko potencijalno tržište i Kina, iako je prema podacima za 2011. ona zauzimala tek devetnaesto mesto medju uvoznicima francuskog šampanjca.

Većina Kineza i ne pravi razliku izmedju pravog šampanjca i penušavih vina, a cena ih navodi da se radije opredele za ova druga. Za najbolji šampanjac u ekskluzivnijoj radnji treba izdvojiti 7.800 juana (1.250 dolara), dok najbolje penušavo vino košta samo 268 juana (43 dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: