"Nazire se kraj krize u Italiji"

Italijanski premijer Mario Monti izjavio je da se bliži kraj ekonomskoj krizi u njegovoj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

10:46

Default images

Prema njegovim rečima, evrozona ne sme dozvoliti da jedinstvena valuta postane "jabuka razdora" između severa i juga tog monetarnog bloka.

On je rekao da je treća najveća ekonomija evrozone u boljem stanju nego pre godinu dana, da je stanovništvo sada svesnije poteškoća sa kojima je suočeno, kao i da se na "izvestan način nazire kraj krize".

Otkako je u novembru prošle godine stupio na funkciju premijera, Mario Monti je preduzeo širok spektar reformi, uključujući reforme tržišta rada i penzionog sistema, kao i smanjenje javne potrošnje.

On je dodao da je očekivao da će usvajanje tih reformi doprineti bržem smanjivanju troškova zaduživanja Italije, što bi omogućilo početak oporavka privrede te zemlje.

Monti je naglasio zabrinutost u pogledu tenzija koje postoje između zemalja severa i juga 17-članog bloka, u trenutku kada taj monetarni blok nastoji da razreši ekonomsku krizu radi očuvanja jedinstvene valute.

"Bila bi velika tragedija ukoliko bi evro, vrhunac evropskog sna o integraciji i jedinstvu, postao faktor podele između severa i juga", rekao je on.

Mere štednje u Evropi, pokrenute na zahtev Nemačke, izazvale su bes zemalja južne Evrope poput Grčke i Italije, dok u zemljama severa raste ogorčenje zbog ekonomskih poteškoća južnih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: