Svet

Petak, 09.03.2012.

13:26

Erbas: Kina blokira nabavku aviona

Erbas tvrdi da Kina blokira porudžbinu 35 aviona zbog odluke EU da od aviokompanija koje sleću na aerodrome plaćaju eko taksu.

Izvor: Tanjug

Default images

Predstavnik "Erbasa" Stefan Šafrat izjavio je da kompanija može da očekuje "pretnje osvetom" iz 26 zemalja, ali posebno iz Kine, prenele su agencije.

On je naveo da se porudžbina 35 aviona tipa A330 za kineske aviokompanija "nalazi na ledu" zbog toga što vlada u Pekingu odbija da izda odobrenje. Šafrat je kazao da se i porudžbina za još deset najvećih putničkih aviona na svetu tipa A380 nalazi pod pretnjom. Odluka o naplati emisije štetnih gasova deo je napora EU da se smanji globalno zagrevanje, tako da aviokompanije koje lete ka ili iz Evrope moraju da imaju sertfikat za emisiju ugljen dioksida.

Direktiva kojom se avio-kompanije uključuju u šemu trgovine štetnom emisijom u EU je opravdana, obrazložio je nedavno evropski sud, dodajući da se njome ne krše međunarodno pravo i sporazum o otvorenom nebu.

Kompanije "Erbas" i "Boing" nadmeću se ko će prvi da proda njihove najnovije uskotrupne avione u Kini, na tržistu sa najvećom stopom rasta prodaje letelica u svetu, ali strahuju da bi ekološka taksa mogla da utiče na isporuke.

Kina takođe pokušava da se uključi u tu trku ponudom njenog aviona C919, koji se izrađuje uz podršku vlade u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

17 h

Podeli: