Nemci se nadaju povećanju plate

Nemci su znatno optimističniji kada su u pitanju primanja u martu i nadaju se njihovom 'znatnom povećanju' u predstojećim pregovorima sindikata i poslodavaca.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

15:08

Default images

Nemačko tržište rada beleži procvat a nezaposlenost je u januaru iznosila 7,3% i bila je osetno niža nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

Očekivanja nemačkih potrošača za mart blago su porasla, budući da zdravo tržište rada potpiruje nade o višim primanjima, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje instituta GfK. Tako je njegov pomno praćeni indeks poverenja potrošača za mart porastao na šest bodova, s 5,9 bodova u februaru, čime je nastavljen njegov postepeni blagi rast iz proteklih meseci.

GfK navodi da su očekivanja potrošača u vezi s privredom u narednom mesecu bila nešto niža zbog evropskih dužničkih problema. Oslabila je i njihova spremnost za kupovinu, iako je i dalje na srazmerno visokom nivou.

Ekonomist ING-a Carsten Brzeski primećuje da je GfK-ovi ukupni indeks poverenja potrošača na najvišem nivou od marta prošle godine, dodajući da njegovo najnovije povećanje "ukazuje na dalju stabilizaciju lične potrošnje tokom 2012.

"Čini se da ni grčka kriza ni visoke cene goriva ne mogu poljuljati poverenje nemačkih potrošača", dodao je.

Nemačka privreda generalno je u poslednjih nekoliko godina beležila je daleko bolje rezultate nego ostatak Evrope. Mnogi ekonomisti veruju da pad bruto domaćeg proizvoda u poslednja tri meseca 2011., Za skromnih 0,2 odsto, neće rezultirati recesijom, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja pada privrednih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: