Grčku ponovo blokirali štrajkovi

Oko 10.000 ljudi učestvovalo je danas u štrajku u centru Atine zbog rigoroznih mera štednje i reformi koje sprovodi grčka vlada.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.01.2012.

15:15

Default images

Štrajkovi su zadali velike probleme građanima pošto ne radi metro u Atini niti su ispolovili brodovi koji saobraćaju prema mnogobrojnim ostrvima.

Zbog štrajka je u prekidu bio gradski prevoz i otežan rad javnih službi. Prema izveštajima agencija, posao su obustavili i bankarski službenici kao i vozači autobusa, dok sindikati pripremaju održavanje protestnih mitinga.

Sindikati i poslodavci trebalo bi u sredu da počnu pregovore o novoj ceni rada.

Smanjenje plata, uvođenje novih poreza i druge mere štednje i sistemske reforme javnog sektora izazvale su pad životnog standarda i talas štrajkova u Grčkoj. Stopa nezaposlenosti je dostigla rekordni nivo - 17,7 odsto radne snage - koja je posebno pogodila mlade.

Najnovi talas štrajkova podudario se dolaskom delegacije "trojke"- Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centalne banke - koja treba da proveri da li Atina dosledno sprovodi program štednje i sistemske reforme kako bi izašla iz dužničke krize, kakva se ne pamti u godinama posle drugog svetskog rata.

To je preduslov za dobijanje novih kredita iz programa Evropske unije koja treba Grčkoj da obezbedi više od sto milijardi evra kako bi izbegla bankrot.

Inspekcija EU i MMF-a usklađena je sa naporima grčkih vlasti da sa bankama postignu dogovor o smanjenju duga od preko 350 milijardi evra za oko 100 milijardi evra.

U EU i MMF-u očekuju od grčkih vlasti da ubrzaju reforme i smanje javne troškove. To je bio uslov za odobravanje kredita, kojim je Grčka za sada spasena od bankrotstva. Nastavak dobijanja tranši kredita, međutim, zavisi od ostvarivanja obaveza koje su grčke vlasti preuzele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: