Svet

Ponedeljak, 09.01.2012.

17:10

Singer: Evropa gubi vreme sa Grčkom

Guverner Češke narodne banke Miroslav Singer kaže da je jedino rešenje za Grčku da ode iz evrozone, vrati se drahmi i devalvira svoju nacionalnu valutu.

Izvor: Beta

Default images

Singer je takođe ocenio da Evropa gubi suviše vremena rešavajući problem Grčke, istakavši da je on nerešiv.

"Evropa dve godine rešava Grčku, dakle dva odsto svoje privrede. Na šta bi ličila Češka kada bi poslednje dve godine rešavali zaduženje gradova veličine Kladna ili Domažlica?", rekao je Singer.

Po oceni guvernera češke centralne banke, inače vrlo bliskog po pogledima evroskeptičnom predsedniku Vaclavu Klausu, kada bi političari Evropske unije prestali da se bave Grčkom imali bi vremena za važnije probleme.

"Slučaj Grčke ne može da se reši drugačije nego njenim izlaskom iz evrozone i devalvacijom nacionalne monete koja bi usledila. Jedina druga varijanta jeste da se Grčkoj daju velika sredstva iz evropskih strukturnih fondova, što Evropa za sada ne želi", rekao je Singer.

Guverner ČNB je ocenio da je pomoć Međunarodnog monetarnog fonda bila kod dužnika u evrozoni efikasna samo u slučaju Irske i ukazao da Evropa zahteva od Češke neprimereno veliki udeo u pozajmici za MMF koji bi onda od tog novca pružao pomoć zaduženim državama u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: