Svet

Ponedeljak, 09.01.2012.

15:16

Švajcarska:Žena "oterala" guvernera

Guverner švajcarske centralne banke (SNB) Filip Hildebrand je podneo neopozivu ostavku zbog skandala u vezi kupoprodaje dolara koju je obavila njegova supruga.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U saopštenju Banke se navodi da će Hilderbrand kasnije održati konferenciju za štampu na kojoj će objasniti svoju odluku.

Prošlog meseca je izašlo na videlo da je supruga guvernera Kašja Hilderbrand, koja je ranije bila berzanski trgovac a sada vodi jednu umetničku galeriju u Cirihu, profitirala time što je kupila 504.000 dolara u avgustu.

Ona je dolare kupila samo par nedelja pre nego što je centralna banka intervenisala da zaustavi rast franka, što je dovelo do značajnog rasta dolara u odnosu na švajcarsku valutu.

Hildebrandova supruga Kašja je kupila pola miliona američkih dolara i prodala ih dva meseca kasnije, zaradivši 61.000 franaka (50.000 evra).

Guverneru preti istraga jer je njegova supruga, trgujući valutom, profitirala od odluke njegove centralne banke o smanjenju vrednosti franka.

Bivši guverner Hildebrand je prošle sedmice odbacio zahteve da podnese ostavku, navodeći da je za finansijsku transakciju svoje žene saznao tek sledeći dan. On je takođe negirao tvrdnju švajcarskog časopisa Veltvohe da je lično odobrio tu transakciju, kojom je ostvarena velika zarada.

SNB je 6. septembra ograničila rast vrednosti franka prema evru kako bi zaštitila švajcarske izvoznike, što je rezultovalo jačanjem evra i dolara prema franku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: