Svet

Ponedeljak, 07.11.2011.

01:28

Može li Berluskoni da spasi Italiju

Italija je najavila paket mera čiji je cilj smanjenje deficita i ogromnog javnog duga, ali italijanski partneri žele da budu sigurni da će to biti i sprovedeno.

Izvor: B92, Beta

Default images

Zato je i pojačan pritisak na tu zemlju koja će ubuduće biti pod direktnim nadzorom Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije.

Uprkos zabrinutosti, smatra se da je italijanska privreda za razliku od grčke, ipak u solidnom stanju, a dobra stvar je i što je veliki deo javnog duga u domaćim rukama.

Najveći problem je u nedostatku poverenja u vladu Silvija Berluskonija da može da sprovede potrebne mere. Sam Berluskoni, izgleda, te brige nema. Premijer Italije je, naime, izjavio da njegova vlada uprkos odlasku nekih poslanika i dalje ima dovoljno podrške u parlamentu za sprovođenie hitno potrebnih mera za spasavanje Italije od finansijske katastrofe.

"Smatramo da nema alternative našoj vladi do 2013", rekao je Berluskoni i odbacio sve glasnije pozive, čak i iz njegove koalicije, da ili proširi vladajuću koaliciju uključivanjem snaga s centra ili da se povuče s čela vlade kako bi do prevremenih izbora mogla biti obrazovana privremena vlada.

On je rekao da bi širenjem vladajuće kolacije izrazio nepoštovanje prema biračima, a da je vlada na čelu s "premijerom marionetom" takođe neprihvatljiva.

Ove nedelje bi u italijanskom parlamentu trebalo da bude odžano prvo u nizu glasanja o reformama i drugim merama za stabilizovanje ekonomije.

Berluskoni je rekao da je poslednje glasanja u parlamentu pokazalo da ima dovoljno glasova za usvajanje tih mera i da su, ako vlada ne bude imala dovoljno poslanika, prevremeni izbori jedina alternativa.

Postoji bojazan da Berluskoni ne kontroliše dovoljno poslanika da obezbedi brzo usvajanje mera za koje evropski i međunarodni finansijski zvaničnici kažu da moraju biti usvojene kako bi Italija izbegla drastičnu dužničku krizu koja bi je mogla dovesti u položaj Grčke. Kamate na italijanske državne obveznice već su 6,4 posto i opasno se približavaju nivou kada će investitori prestati da ih kupuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

9 h

Podeli: