Svet

Ponedeljak, 24.10.2011.

18:34

Grčku berzu trese strah od gubitaka

Cene akcija grčkih banaka na berzi u Atini su osetno pale zbog očekivanja da će banke morati da prihvate znatno veće gubitke na obveznicama grčke vlade.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U sklopu novog plana zone evra za borbu sa dužničkom krizom predviđeno je da banke prihvate mnogo veće gubitke na grčkim obveznicama od ranije dogovorenih.

Vrednost dužničkih hartija grčke vlade u grčkim bankama meri se milijardama evra.

Akcijama grčkih banaka na zatvaranju Atinske berze cena je bila u minusu u proseku za 17 odsto, a indeks akcija izgubio je zbog toga 4,51 odsto. Katar namerava da investira novac u novu banku koja će nastati spajanjem grčkih banaka Alfa i Eurobank. Osim Katara, ostali investitori nastoje da rasprodaju grčke državne obveznice.

Dvogodišnja finansijska kriza znatno je pogodila grčke banke. Grčke banke i penzioni fondovi su krajem avgusta bili vlasnici 52 milijarde evra državnih obveznica što je 15 odsto duga Grčke, procenjenog na 350 milijardi evra.

Ukoliko se vrednost tih obveznica smanji za polovinu - kako predlaže EU, biće nužno dokapitalizovati vodeće četiri banke Grčke (Nacionalna banka Grčke - NBG, Eurobank, Alfa panka i Pireus) sa 8,9 milijardi evra da bi se nivo njihove rezerve zadržao na devet odsto.

Potrebna dokapitalizacija svih banaka Evrope zbog arnžamana za Grčku je procenjena na 108 milijardi evra, ali neke mogu smanjii bonus i upotrebiti profit za dokapitalizaciju.

Zbog odredbi sporazuma zemalja zone evra od 21. jula o pomoći Grčkoj, uz smanjenje vrednosti grčkih obveznica za 21 odsto, kao i zbog rasta nenaplativih kredita, četiri najveće grčke banke su u prvoj polovini ove godine upale u ukupan gubitak od 3,2 milijarde evra.

Očekuje se da se aktivira Grčki fond za stabilnost koji je već dobio 10 milijardi evra iz međunarodnog kredita pomoći Grčkoj 2010. godine, ali ukazuje se da taj novac već nije dovoljan.

Grci idu pod starateljstvo?

Grčku su uznemirile vesti o posledicama po domaće banke od smanjenja vrednosti njenih državnih obveznica što bi, kako se ocenjuje, dovelo Grčku pod "starateljstvo".
Sva grčka štampa dramatično izveštava o posledicama po domaću privredu od otpisivanja na taj način najmanje 50 odsto državnog duga, o čemu je EU u nedelju postigla dogovor u Briselu.

"Smanjenje - noćna mora; Bomba za penzione fondove; Nacionalizacija banaka", piše opozicioni desničarski Elefteros tipos, dok levičarska Elefterotipija izražava zabrinutost da će angažovanje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) "staviti (grčke) banke pod starateljstvo".

Na drugim evropskim tržištima indeksi akcija su međutim u plusu zahvaljujući očekivanju sporazuma o rešenju evropske dužničke krize.

Lideri 17-člane zone evra, koji strahuju od širenja dužničke krize na veće evropske ekonomije, nisu uspeli na sastanku za vikend da postignu sveobuhvatni sporazum. Taj sporazum se očekuje u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

3 h

Podeli: