Svet

Utorak, 08.12.2015.

16:43

Rusima još gore, novi pad gura ka dnu

Prodaja automobila u Rusiji je u novembru pala po najvećoj stopi u ovoj godini, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prodaja novih i lakih komercijalnih vozila u Rusiji je u novembru smanjena za 42,7 odsto u odnosu na isti period lane i posle oktobarskog pada prodaje od 38,5 odsto, navodi se u saopštenju Asocijacije evropskih preduzeća (AEB) iz Moskve.

Prodaja automobila u Rusiji je u svakom mesecu tekuće godine registrovala pad, kao posledicu kolapsa tražnje potrošača, navodi "Blumberg" i dodaje da bi to moglo gurnuti ekonomiju Rusije u drugu godinu recesije.

Slabljenje ruske valute rublje je izazvalo rast inflacije i umanjilo kupovnu moć domaćinstava, koja je inače ključni pokretač privrednog rasta. Plate i promet robe u trgovini na malo su u oktobru registrovali najveći pad od 1999. godine, dok je rublja u proteklih godinu dana oslabila prema dolaru za 23 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

16 h

Podeli: