Za PKB zainteresovan svet ali i 2 srpska giganta

Za privatizaciju PKB-a iz Padinske Skele zainteresovane su kompanija iz Kine, Singapura, Velike Britanije kao i dve velike domaće kompanije, prenosi RTS.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

17:56

Za PKB zainteresovan svet ali i 2 srpska giganta
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno na sajtu javnog servisa, pismo o zainteresovanosti nije poslala kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Al Dahra", ali to ne znači da oni ne mogu da se pojave kao potencijalni kupci PKB-a.

"Al Dahra" se ranije pominjala među zaiteresovanizm za PKB i sa predstavnicima te kompanije kako je ranije saopšteno premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu o modelu privatizacije.

U Ministarstvu privrede ranije danas nisu mogli da daju informacije ko je sve zainteresovan za PKB, navodeći da će sredinom ove sedmice saopštiti više detalja u vezi sa zainteresovanošću za privatizaciju te poljoprivredno-prehrambene kompanije iz Padinske Skele.

Istakli su da je interesovanje stranih investitora za privatizaciju PKB veliko, ali da se još tačno ne zna koliko je pisama o zainteresovanosti stiglo na adresu Ministarstva privrede jer se ona još prikupljaju.

"Veliko je interesovanje za PKB, a pisma su dostavljali i domaći i strani investitori", kazali su u Ministarstvu privrede.

Inače, rok za prijavu zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a iz Padinske Skele i zavisnih društava- Poljoprivredna avijacija, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica, raspisan je 19. januara, a rok za dostavljanje pisma o zainterosovanosti je istekeo 17. februara.

Skupština grada Beograda odlučila je u septembru 2016. da se Republici Srbiju prenesu akcije u PKB-a koje su u vlasništvu grada, na osnovu postupka koji je 15. avgusta pokrenula Vlada Srbije.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama "MPC" i "Lidl" ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

Zainteresovanost za PKB pokazale su i ranije kineske kompanije,ali i Al Dahra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: