Srbija

Petak, 18.11.2016.

16:42

Spremni papiri za Fruškogorski koridor

Faza izgradnje Fruškogorskog koridora sa tunelom kroz tu planinu počeće u drugoj polovini 2017. godine, kaže Vladimir Galić.

Izvor: Beta

Spremni papiri za Fruškogorski koridor
Foto: Tanjug

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je na Drugom forumu privrednika Srbije i Republike Srpske u Novom Sadu, da će faza izgradnje Fruškogorskog koridora sa tunelom kroz tu planinu početi u drugoj polovini 2017. godine, čemu će prethoditi eksproprijacija zemljišta i završetak dokumentacije.

Projekat obuhvata koridor državnog puta prvog reda broj 21, a to je put Ruma–Novi Sad, kao i drugi deo odnosno, koridor državnog puta broj 19 prvog reda, od Šapca do Loznice i graničnog prelaza Šepak sa Republikom Srpskom, rekao je Galić.

On je rekao da je pokrajinska administracija po Ustavu Srbije nadležna za uređivanje puteva, drumskog, železničkog, rečnog saobraćaja, kao i za prostorno planiranje i razvoj, te da se ta dva putna pravca "tretiraju kao jedna celina".

Galić je kazao da je projekat Fruškogorskog koridora od Kaća do autoputa E 70 kod Rume podeljen na tri etape i da je trenutno završena druga koja se tiče dokumentacije.

"U drugoj etapi je potpuno završena planska dokumentacija, izdati su lokacijski uslovi, postoji idejni projekat, donet je Plan detaljne regulacije, tako da je planski sve završeno i sada se ide u postupak eksproprijacije za deo kod tunela i obezbeđuju se sredstva Vlade Srbije za sledeću godinu", rekao je Galić.

Prema njegovim rečima, postupak eksproprijacije se očekuje u prvom delu 2017. godine, a u drugom delu početak izgradnje puta. Istovremeno sa postupkom eksproprijacije radiće se i postupak objedinjene procedure dobijanja građevinskih dozvola.

Dodao je da su se za izgradnju fruškogorskog koridora za sada interesovale kineske kompanije, kao i turska kompanija za izgradnju infrastrukture.

"Bitno je reći da 12.000 vozila prelazi preko Fruške gore i Iriga, koji trpi veliki pritisak, tako da ima elemenata da se radi i javno-privatno partnerstvo sa elementima koncesije", dodao je on.

Ta faza uključuje i izgradnju tunela od Paragova do autoputa E-70, a vrednost koridora po idejnom projektu je 390 miliona evra.

Predstavnici Pokrajinske vlade na jednoj od sesija Foruma predstavili su taj projekat, koji će, kako je rečeno, "u drugoj fazi postati jedan od koridora za povezivanje Vojvodine i Republike Srpske, u cilju boljе saradnji i privrednog povezivanja". Drugi privredni forum Srbije i RS organizuju Razvojna agencija Srbije i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS. Na Novosadskom sajmu okupilo se više od 200 učesnika, a biće održano oko 400 sastanaka i međunarodnih poslovnih susreta za preduzeća i klastere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: