BG: Grb na šahtu, klupe sve iste; DS: A bilbord?

Skupština grada Beograda usvojila je izmenu odluke o komunalnom redu kojom se uvodi Katalog urbane opreme.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 18.07.2016.

14:55

BG: Grb na šahtu, klupe sve iste; DS: A bilbord?
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u obrazloženju, Katalog urbane opreme za uređenje i opremanje javnih površina na delu teritorije grada Beograda obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom je integralni dokument kojim su definisana uputstva za izbor urbane opreme, mobilijara i teksture koji se postavljaju na teritoriji grada.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je na sednici Skupštine grada da izmena odluke o komunalnom redu uvodi jednu novinu, a to je Katalog urbane opreme.

On je naveo da će grad biti podeljen na zone koje imaju kulturno, istorijske i arhitektonske specifičnosti.

Prema njegovim rečima, centar grada neće moći da bude popločavan betonom nego kamenom određenog formata, sve fasade u centru će biti osvetljene, kanalizacije i šahtovi imaće utisnut grb grada, klupe će biti tipske.

Folić je kazao da se grad Beograd u prethodnih par decenija gradio stihijski.

"Na istoj raskrsnici jedan ivičnjak je betonski, drugi lomljeni kamen, klupa jedna barokna, druga moderna betonska to je neprihvatljivo", kazao je Folić i dodao da je Katalog urbane opremevelika stvar za grad, kao i da to imaju i drugi gradovi.

On je ocenio da je katalog kompletan, čak kompletniji nego u drugim gradovima.

Izmenama odluke o komunalnom redu, utvrđeno je sedam zona u kojima se postavlja urbana oprema, šest zona, uz jednu u centru grada u kojoj je zabranjeno postavljanje bilborda.

Između, ostalog, prvoj zoni pripadaju Beogradska tvrđava i spomenik kulture i prostorno kulturno istorijske celine Kosančiveć venac, Kopitareva gradina, područje oko Dositejevog liceja, Topčiderski park istaro jezgro Zemuna.

Druga zona podrazumeva područje Knez Mihailove ulice, treća područje Novog Beograda, a četvrta područje centralne zone utvrđene granicom Dunava na severu...

Kako je rekao Folić, Katalog bi trebalo da doprinese ostvarenju cilja da se kroz elemente male razmere utiče na generisanje prepoznatljivosti, a pre svega utilitarnog i vizuelnog kvaliteta otvorenih javnih gradskih prostora Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: