Raskid ruskog kredita: Mi nemamo ništa s tim

Za raskid ruskog kredita nadležno je isključivo Ministarstvo finansija, kratak je odgovor koji je B92 dobio iz Ministarstva građevinarstva i saobraćaja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2016.

15:28

Raskid ruskog kredita: Mi nemamo ništa s tim
Foto: Tanjug

U resornom ministarstvu, čija ministarka je, kako podsećaju, zaslužna za to što je kredit odblokiran i njegova realizacija počela, navode za B92 da je za sve kredite koje koristi Republika Srbija, uslove kredita i eventualni raskid ugovora i pronaleženje novog načina finansiranja isključivo nadležno Ministarstvo finansija.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, navode da je takozvani “ruski kredit” od izuzetne važnosti za sve tri kompanije Železnice Srbije, jer je ovim novcem do sada rekonstruisano blizu 120 kilometara pruga u Srbiji.

“Ovim kreditom finansiramo i obnovu pruge Beograd – Bar, što je prva velika investicija u ovu prugu od njene izgradnje pre više od 40 godina. Zbog početka radova na rekonstukciji dela ove pruge krajem nedelje u Srbiju dolazi i potpredsednik Ruske Železnice”, podsećaju iz resornog ministarstva.

Ruski kredit za infrastrukturu iznosi ukupno 800 miliona dolara i do sada je za infrastrukturne projekte povučeno 300 miliona dolara i to od kada je formirana Vlada premijera Aleksandra Vučića. Predstavnici Ministarstva finansija upoznati su od početka sa realizacijom ovog kredita.

Dnevnik Blic objavio je da prema saznanjima koje ima, ministar finansija Dušan Vujović ovih dana pokušava da izvuče Srbiju iz kredita od 800 miliona dolara sa Rusijom za finansiranje Železnica Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

11 h

Podeli: