Šta se dešava sa dugom prema Telekomu i Infostanu

Telekom i Infostan oprostili su dugovanja velikom broju građana, piše današnja Politika. Međutim, iz Infostana su se oglasili saopštenjem da dug ostaje.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Četvrtak, 07.07.2016.

09:09

Šta se dešava sa dugom prema Telekomu i Infostanu
(Foto: Thinkstock.com)

Od ukupno milion i po izvršnih predmeta pred sudovima u Srbiji, najmanje 650.000 biće obustavljeno, saznaje Politika.

List je u današanjem štampanom izdanju naveo da će taj broj biti i veći jer se još prikupljaju podaci kako su se poverioci izjasnili u roku koji je istekao 1. jula, kada je stupio na snagu Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

Jedan broj poverilaca opredelio se da izvršne predmete poveri javnim izvršiteljima, drugi deo se odlučio da izvršne postupke završe sudovi, a oni koji se nisu uopšte izjasnili - na taj način su obustavili izvršne postupke.

Za sada je poznato da su dva velika poverioca, Telekom i Infostan, odustali od najvećeg broja svojih izvršnih predmeta u sudovima i na taj način oprostili dugovanja velikom broju građana, napisala je Politika.

Infostan: Nismo oprostili stare dugove

Mešutim, preduzeće Infostan saopštilo je da nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja, niti da je ikada doneta takva odluka.

Regujući na pisanje Politike, da su oprostili stara dugovanja, iz Infostana poručuju da je preduzeće "Infostan tehnologije" bilo po zakonu obavezno da odluči da li će stare dugove ostaviti sudovima ili će to prepustiti izvršiteljima.

Odlučili su, kako navode, da postupak naplate starih dugova ostane sudovima, što ne podrazumeva odustajanje od prinudne naplate.

U tom smislu i poručuju da dugovi za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012, a za koje je pokrenuta prinudna naplata, neće biti oprošteni.

Iz tog komunalnog preduzeća, inace, podsećaju da je pre uvođenja u praksu izvršitelja, odnosno pre Zakona o izvršenju i obezbeđenju, prinudna naplata pokretana pred sudovima, te da će u njihovoj nadležnosti i ostati oko 375.000 starih predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: