Nakon 130 god, Ćuprija "izbačena" sa Koridora 10

Železnička stanica u Ćupriji koja je ostala na sporednom koloseku na "Koridoru 10", traži od Železnice Srbije da bude želenički i drumski "Kargo centar".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

11:06

Nakon 130 god, Ćuprija
Foto: Tanjug

Stanica Ćuprija je posle 130 godina pruge Beograd - Niš, izgradnjom nove dvokolosečne pruge Gilje-Paraćin ostala na sporednom koloseku.

"Naša inicijativa naišla je na razumevanje, kod rukovodstva Železnice Srbije", izjavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

"Na sastanku rukovodstva opštine i železnice kome je prisustovao i generalni direktor Železnice Srbije Miroslav Stojčić, ocenjeno je da je osnivanje Kargo centra u Ćupriji u obostranom interesu, a kada se interesi poklope onda se lakše dolazi do rešenja", rekao je Erić, saopštila je Informativna služba Skupštine opštine.

Izgradnja železničkog i drumskog "Kargo centra" u interesu je opštine, a Železnica tu ima svoje kapacitete, postoji poseban industrijski kolosek, a "Krago centar" će znatno olakšati poslovanje špediterima čitavog regiona, ocenio je Erić.

Završetkom izgradnje deonice dvokolosecne pruge Gilje-Paraćin, kojom saobraćaju vozovi od novembra prošle godine, u stanicu u Ćupriju ulaze samo lokalni vozovi i vozovi namenski za potrebe privrede Ćuprije.

Sav međunarodni transportni i putnički saobraćaj se odvija novosagrađenom dvokolosečnom prugom Jagodina-Gilje-Paraćin, koja ne prolazi kroz stanicu u Ćupriji, a Ćuprija je sa Paraćinom povezana "posebnim, trećim, kolosekom".

Erić tvrdi da je "zbog propusta nekadašnje opštinske administracije Ćuprija ostala bez železničke stanice, a deo najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je presečen novom prugom i uglavnom nedostupan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: