Vlada smenila Šubaru, da li je bilo sukoba?

Vlada Srbije smenila je direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubaru.

Srbija

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Sreda, 07.10.2015.

09:05

Default images
Foto: Beta

Njegova smena je najverovatnije rezultat njegovog otvorenog sukoba sa ministrom privrede Željkom Sertićem, o kojem su mediji poslednjih dana naširoko izveštavali, pišu Večernje novosti.

“Čuo sam da je na sednici Vlade doneta odluka o mom uklonjenju. To je u postupku razrešenja malo uvredljiva odluka. Još nisam dobio nikakav papir, verovatno se čeka da odluka bude objavljena u "Službenom glasniku", od kada će predsednik UO Agencije za privatizaciju Omer Redžović upravljati ovom institucijom”, kaže Ljubomir Šubara. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Vlada je "udaljila" Šubaru sa dužnosti direktora "do okončanja postupka za utvrđivanje postojanja razloga za razrešenje direktora Agencije za privatizaciju".

Šubara je na tome mestu od janura ove godine, a izabran je na javnom konkursu na period od pet godina.

Vlada je navela da će ovlašćenje direktora preuzeti predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Omer Redžović.

Sukob Šubare i Sertića nastao je povodom različitih koncepata prodaje preduzeća u restrukturiranju, prvenstveno Beogradske industrije piva.

Dok je ministar, navodno, bio skloniji rešenju da fabriku BIP da u zakup, direktor Agencije za privatizaciju smatrao je da da bi ona mogla da se proda ili da se za nju pronađe strateški partner.

Sukobi su se dalje nastavili i prilikom prodaje medijskih kuća. Stiglo se čak i do skupštinskih klupa, gde je Ministarstvo privrede predložilo izmene zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), po kom bi svi stečajni postupci društvenih firmi sa Agencijom za privatizaciju kao trenutnog stečajnog upravnika, prešli u nadležnost ALSU.

Ivana Matić, prethodna direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u utorak je imenovana za pomoćnika ministra finansija. Ona je sa čelne pozicije ALSU smenjena "preko noći", u decembru 2014, kada je na njeno mesto postavljena Danijela Vazura, koja je konkurisala za poziciju direktora Agencije za privatizaciju, a ne ALSU. Istovremeno, Ljubomir Šubara tada je postavljen za direktora Agencije za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: